Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

6 źródeł dobrych węglowodanów

Węglowodany zupełnie niesłusznie cieszą się złą sławą, choć zwolennicy diety proteinowej mają pewnie inne zdanie. Nie musisz wykluczać jednej z głównych grup pokarmowych, by zachować zgrabną sylwetkę.

Oczywiście węglowodany węglowodanom nie równe – o ile warzywa i owoce możemy prawie w ciemno ładować na talerz, wybory powinny być zdecydowanie bardziej świadome w przypadku dobrodziejstw natury obfitujących w skrobię. Jej najbogatszym źródłem są ziarna zbóż, a te stanowią doskonałe źródło energii (organizm rozkłada skrobię, a z utworzonej glukozy buduje glikogen magazynowany w mięśniach) i podstawę regulacji procesów trawiennych. Nie rezygnujmy z nich, jeśli nie musimy! Skupmy się na wyborze tych, które nie tylko nie grożą niebezpiecznymi skokami poziomu cukru we krwi, ale wręcz im zapobiegają dzięki bogatej zawartości błonnika.

Oto 6 „dobrych” źródeł energii:

Makaron pełnoziarnisty

Nie sposób zupełnie wyrzec się makaronu i na szczęście wcale nie musimy tego robić. Makaron pełnoziarnisty zawiera 2-3 razy więcej błonnika niż jego biały odpowiednik, a jest równie różnorodny i smaczny. To samo dotyczy zresztą różnicy między pełnoziarnistym a białym ryżem i pieczywem. Produkty z pełnego przemiału nie są może dużo mniej kaloryczne, ale pod względem regulowania funkcji trawiennych nie mają sobie równych.

Bulgur

Bulgur to łamane, gotowane i wysuszone ziarna pszenicy, stanowiące istotny element kuchni krajów bliskiego wschodu. Pół szklanki tego tureckiego przysmaku zawiera więcej błonnika i mniej kalorii niż inne produkty zbożowe, dzięki czemu pomaga regulować poziom insuliny i, jak podejrzewają badacze z Uniwersytetu Kuopio w Finlandii, prowadzi do kurczenia się komórek tłuszczowych. Bulgur doskonale sprawdza się jako zamiennik ryżu.

Kasza jaglana

Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych i zawiera stosunkowo niewielką ilość skrobi. Obfituje w białko, witaminy z grupy B, wit. E, F, krwiotwórcze żelazo, a także krzem, który poprawia stan włosów, skóry i paznokci.

Ziarna pszenicy

Całe, nieprzetworzone ziarna pszenicy to wspaniałe źródło witaminy B, żelaza, magnezu, cynku i błonnika. Ugotowane można dodawać na przykład do sałatek, zup czy jogurtu.

Quinoa

Quinoa pozostawia większość zbóż daleko w tyle. Jej ziarna są bogate w potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Komosa ryżowa jest jednak najlepiej znana i ceniona ze względu na niesamowitą zawartość białka bezglutenowego, które nie tylko może stanowić uniwersalny budulec dla organizmu, ale z powodzeniem może również być stosowane przez osoby chorujące na celiakię.

Quinoa jest produktem niezwykle niskokalorycznym, więc może bez konsekwencji być włączona jako suplement zdrowej, zbilansowanej diety. Doskonale komponuje się z większością mięs i warzyw. Może być stosowana jako substytut ziemniaków, kasz, makaronów czy ryżu lub jako dodatek do zup i gęstych dań jednogarnkowych.

Popcorn

Zaskoczeni? Przygotowany w specjalnej torebce, bez masła i dodatku soli, popcorn jest naprawdę godny polecenia! Jedna filiżanka zawiera 3g błonnika i zaskakującą ilość polifenoli (związków o silnym działaniu przeciwutleniającym).

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość