Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Alergia na pomidory

Alergie pokarmowe ogólnie bywają często trudne do opanowania, jako że żyjemy w czasach produktów wysokoprzetworzonych. Czasami jest tak, że „nasz” alergen stanowi tylko śladową część produktu spożywczego – ale jedząc go, ryzykujemy wstrząs anafilaktyczny.

Co uczula w pomidorze?

W pomidorach występują dwa białka, które mogą uczulać – odrębnie, lub rzadziej łącznie. Pierwszym z nich jest profilina, drugim chitynaza klasy I. Przeważnie alergię mamy tylko na jedno z tych białek, co oznacza, że może nas uczulać albo surowy pomidor (np. na kanapce czy w sałatce), albo też jego przetwory poddawane obróbce termicznej (np. zupa pomidorowa).

Objawy alergii na pomidory

Pierwsze symptomy reakcji alergicznej pojawiają się niemal natychmiast i stanowią dość dosadne ostrzeżenie ze strony organizmu. Bezpośrednio po lub jeszcze w trakcie kontaktu pojawiają się:

  • pieczenie, swędzenie, opuchlizna warg
  • wrażenie rośnięcia kuli w gardle
  • pieczenie i podrażnienie oczu
  • szczypanie bądź swędzenie skóry, jeśli trzymaliśmy np. pomidora w ręce

Rzadziej i nieco później wystąpić też mogą (choć nie muszą):

  • kaszel, duszność
  • ataki astmy
  • pokrzywka, zaczerwienienia, wypryski na skórze
  • biegunka

Jeżeli objawy nie są mocno nasilone, możemy po ich minięciu upewnić się, że faktycznie prowokuje je kontakt z pomidorem. Pamiętać jednak należy, że już niewielka ilość alergenów daje objawy, należy się więc ograniczyć maksymalnie do potrzymania owocu bądź dotknięcia nim fragmentu skóry, np. na ręce. Absolutnie nie należy wtedy pomidora zjadać!

Pomidor to nie koniec problemów – alergie krzyżowe

Główny kłopot z uczuleniem na pomidory, albo na inne produkty pochodzenia roślinnego, polega na tym, że wiele alergenów występuje powszechnie także w innych roślinach, na przykład pyłkach. Często jest więc tak, że alergia pokarmowa łączy się ściśle z uczuleniem wziewnym, co w efekcie powodować może duże zwiększenie natężenia objawów oraz pojawianie się ich nawet, jeśli pomidorów nie jedliśmy.

Białka, które uczulają nas kiedy zjadamy lub dotykamy pomidora, są pokrewne pod względem chemicznym lub biologicznym również z alergenami występującymi w: pyłkach: brzozy, traw i zbóż, bylicy orzechach ziemnych (arachidowych) owocach pestkowych selerze, ziemniakach, marchwi lateksie (uczulić mogą więc rękawiczki, prezerwatywy, itp.) Pamiętać trzeba, że choć alergie krzyżowe występują stosunkowo często – wcale nie musi być tak, że jednocześnie z pomidorem, nadwrażliwi jesteśmy na ziemniaki czy jabłka.

Diagnoza i unikanie alergenu

Ze względu na częste powiązanie uczulenia na pomidory z alergiami wziewnymi na pyłki, może wystąpić problem z identyfikacją, co rzeczywiście jest przyczyną problemów. Zwłaszcza że zdarza się, iż testy alergiczne dają wynik fałszywie ujemny, co wprowadzić może w błąd nie tylko chorego, ale i jego lekarza.

Podstawą musi być więc zawsze dokładna obserwacja symptomów i odnoszenie ich do konkretnych, życiowych sytuacji. Jeśli jednak mamy ewidentnie uczulenie właśnie na pomidora – niestety, należy natychmiast wyłączyć go ze swojej diety.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. alergiczka (Gość)

    Z alergią na jedzenie jest ciężko, bo trzeba się naprawdę mocno pilnować, co się je. Ja mam niestety astmę alergiczną, więc jeżeli chodzi o jedzenie to tutaj nie obowiązują mnie zakaz, ale muszę brać leki, które ułatwiają mi funkcjonowanie. Biorę Monkastę i Cezerę i te leki są na tyle skuteczne, że owszem muszę się pilnować na co dzień, ale dużo problemów mi rozwiązały. Natomiast moja znajoma, która ma właśnie alergię pokarmową przeżywa istne katusze z tego powodu.

  2. gość (Gość)

    No dobrze ale który z tych białek mnie uczula jeśli nie mogę jeść świeżych pomidorów, a przetworzone nic mi nie robią.

  3. asia g (Gość)

    Z alergia pokarmową nie jest tak żle pod warunkiem że przestrzegamy diety. unikanie produktów na które jesteśmy uczuleni to podstawa bez której niewiele wskóramy. przy nasileniu objawów warto stosować emolienty jak oilatum. Zalecane jest przyjmoanie probiotyków przeznaczonych dla laergików jak latopic.

  4. alergia (Gość)

    Po zjedzeniu przetworów z pomidora (ketchup, przecier pomidorowy, pomidorówka) dostaje czerwonej swędzącej, pieczącej wysypki na rękach i pojawiają się lekkie biegunki. Czy jestem uczulona na pomidor ?

POLECAMY