Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Alergia pokarmowa

Alergią pokarmową nazywamy nieprawidłową odpowiedź układu immunologicznego człowieka na produkty spożywcze lub ich grupy oraz na związki chemiczne do nich dodawane.

Choć alergię pokarmową mogą jednocześnie wywoływać różne produkty spożywcze, a ona sama może objawiać się na wiele sposobów, zwykle na dany alergen organizm reaguje w ściśle określony sposób. Reakcję tą charakteryzuje powtarzalność objawów, a ona sama może ujawnić się w każdym wieku (choć najczęściej jest stwierdzana w okresie dziecięcym).

Do rozwoju alergii pokarmowej przyczynia się obciążenie genetyczne oraz zbyt wczesne wprowadzenie do diety dziecka produktów uczulających – najczęściej należą do nich produkty mleczne, kurze jaja oraz niektóre owoce.

Objawy alergii pokarmowej

Do głównych objawów alergii pokarmowej zaliczamy:

  • reakcje skórne – pokrzywka (obrzęk naczynioruchowy), atopowe zapalenie skóry, wysypki, zaczerwienienie policzków, zmiany skórne z towarzyszącym świądem, - nadmierna suchość skóry
  • reakcje układu oddechowego – utrzymujący się rzadki katar lub stale zatkany nos, nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych, zapalenia uszu, obrzęk krtani, astma
  • objawy żołądkowo-jelitowe – kolka brzuszna, nudności, wymioty i biegunka, brak apetytu, zaparcia, bóle brzucha, nagłe przyrosty i spadki masy ciała, wzdęcia
  • reakcje neurologiczne – ciągłe rozdrażnienie, nadpobudliwość, zaburzenia snu, migrena, bóle głowy, zaburzenia koncentracji
  • niedokrwistość
  • wstrząs anafilaktyczny (stanowi bezpośrednie zagrożenie życia!)
  • bladość powłok skórnych
  • uporczywe zmęczenie
  • obrzęk i ból stawów
  • świąd i zaczerwienienie oczu
  • zasinienie okolic oczodołów
  • podwyższona temperatura
  • pojawienie się bruzd na języku

Leczenie alergii pokarmowej

W leczeniu alergii pokarmowej najczęściej stosowanymi lekami są leki przeciwhistaminowe, dzięki którym zmniejszona zostaje uporczywość objawów jej towarzyszących. Dodatkowo lekarze zwykle przepisują pacjentom środki farmakologiczne do stosowania zewnętrznego (maści, płyny), których użycie jest konieczne w przypadku wystąpienia zmian skórnych.

Dieta eliminacyjna

Jeżeli u ciebie lub twojego dziecka stwierdzono alergię pokarmową, najlepiej jeśli rozpoczniesz stosowanie tzw. diety eliminacyjnej. Polega ona na pozbyciu się z codziennego jadłospisu produktów wywołujących uczulenie i – korzystając z porady dietetyka – zastąpienie ich innymi artykułami spożywczymi o podobnej wartości odżywczej.

Po pewnym czasie stosowania tak ułożonego jadłospisu, grupy pokarmów wywołujących alergie mogą ulec zawężeniu i wtedy warto jest podejmować próbę rozszerzenia diety właśnie o te składniki. Dlaczego? Bo wraz z wiekiem nasza nadwrażliwość na niektóre pokarmy samoczynnie się zmniejsza.

Najczęstsze alergeny pochodzenia zwierzęcego

  • mleko krowie

Uczulenie na ten produkt najczęściej pojawia się u dzieci i niemowląt, a jego objawy właśnie w tym okresie okazują się najbardziej dotkliwe. Dlaczego? Bo choć mleko zwykle stanowi podstawę diety dziecka, zawiera ono aż pięć składników mogących wywołać reakcję alergiczną – m. in. białko oraz cukier mleczny (laktoza).

  • białko jajka

W białku jaja znajduje się aż dwadzieścia składników, które mogą wywołać reakcję alergiczną. Właśnie z tego powodu u osób uczulonych na ten produkt, objawy może wywołać nawet niewielka jego ilość.

  • ryby i skorupiaki
  • mięso wołowe
  • mięso cielęce
  • mięso kurze

Najczęstsze alergeny pochodzenia roślinnego

  • białka zbóż (gluteny) – pszenica, jęczmień, żyto, owies soja i inne rośliny motylkowe (groch, fasola, soczewica, bób)
  • orzechy (przede wszystkim orzeszki ziemne)
  • warzywa – pomidor, ziemniak, papryka, seler, marchew, pietruszka, kminek, kapusta, kalafior, rzodkiewka, chrzan, rzepa
  • owoce – jabłka, cytrusy, kiwi, truskawki, ananasy, banany
  • kakao
  • miód
  • grzyby

Najczęstsze alergeny dodawane do żywności

Substancje naturalne i syntetyczne najczęściej są dodawane do żywności w celu poprawienia ich walorów takich jak smak, zapach, barwa lub trwałość. Mimo, że ich działanie według wielu jest bardzo korzystne, u innych może wywoływać reakcje alergiczne. I tak najczęściej uczulającymi substancjami są:

  • benzoesan sodu (E 211)
  • glutaminian sodu (E 621)
  • dwutlenek siarki (E 220)
  • kwas sorbowy (E 200)
  • azotyny (E 250)
  • tartrazyna (E 102) – składnik m.in. sproszkowanych deserów i oranżad 
  • błękit brylantowy (E 133) – składnik konserw warzywnych
  • brąz FK (E 154) – dodawany do konserw rybnych i ryb wędzonych
  • czerwień koszenilowa (E 124) – obecna w cukierkach, budyniach, a także w wędzonych rybach
  • żółcień pomarańczowa (E 110) – dodawana do marmolad oraz gum do żucia
Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Bilbo (Gość)

    Koniecznie polecam przeczytać ten artykuł wszystkim osobom, cierpiącym na różne przewległe dolegliwości jelitowe. Okazuje się, że to również może być spowodowane właśnie alergiami pokarmowymi, o czym ja na przykład nie wiedziałam. Czasem człowiek zastanawia się, skąd się różne dolegliwości mogą brać, a tu proszę - alergia: http://www.mojealergie.pl/wszystko_o_alergii/alergia_pokarmowa_1/na_co_uwazac__2/dolegliwosci_jelitowe_w_alergii_pokarmowej.html

  2. anulka (Gość)

    juz w drugim roku zycia mojego dziecka okazalo sie ze ma alergie pokarmowa, na szczescie trafilismy do dobrego lekarza (jakich malo...) i polecil nam zastosowac kuracje probiotykiem na alergie latopic, po kilku miesiacach stosowania leku alergia minela :) ) jestem taka szczesliwa!!

  3. anulka (Gość)

    juz w drugim roku zycia mojego dziecka okazalo sie ze ma alergie pokarmowa, na szczescie trafilismy do dobrego lekarza (jakich malo...) i polecil nam zastosowac kuracje probiotykiem na alergie latopic, po kilku miesiacach stosowania leku alergia minela :) ) jestem taka szczesliwa!!

  4. al (Gość)

    :P

  5. Asia (Gość)

    U mojej Kini latopic pomógł przy nietolerancji laktozy. Podawałam małej saszetkę dziennie przez trzy miesiące. Właściwie już po miesiącu jej skóra była gładka i przestała się łuszczyc. Nam polecił go znajomy alergolog, przy takich problemach warto skonsultować się z więcej niż jednym lekarzem.

POLECAMY