Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Alkohol a ciąża - nowe fakty

Wbrew utrzymywanym od lat opiniom na temat szkodliwego wpływu nawet najmniejszych ilości alkoholu na rozwój płodu, najnowsze badania sugerują, że umiarkowane dawki procentów nie zagrażają ani zdrowiu ani zdolnościom kognitywnym dziecka.

Od dziesięcioleci większość kobiet zgodnie przestrzegała zasady “będziesz matką – nie pij!”, do czego nawoływali lekarze, liczne akcje społeczne i obrońcy praw dziecka nienarodzonego. Przekonanie, że alkohol szkodzi zdrowiu maleństwa jest tak głęboko zakorzenione, że już samo wejście ciężarnej do baru prawdopodobnie ściągnie na nią podejrzliwe, karcące spojrzenia.

Abstynencja jednak niekonieczna?

Tymczasem najnowsze badania przeprowadzone przez duńskich naukowców pozwalają na wysunięcie dość odważnego wniosku, że umiarkowane spożycie alkoholu w ciąży – nawet do 8 porcji tygodniowo – nie ma wpływu na inteligencję, koncentrację uwagi i samokontrolę dziecka, mierzonych w momencie osiągnięcia przez nie 5 roku życia. Duńczycy ostrzegają jednak, że te rewolucyjne wyniki nie dają przyszłym matkom licencji na nieograniczone picie, a większe dawki alkoholu niosą za sobą mierzalne, negatywne konsekwencje.

delphaber / Foter delphaber / Foter

Szczegóły badania

Badanie objęło dzieci ponad 1600 kobiet, wśród których znalazły się zarówno panie niepijące, jak i te spożywające alkohol w dużych, umiarkowanych i niewielkich ilościach (co przekładało się odpowiednio na powyżej 9, od 5 do 8 oraz od 1 do 5 porcji alkoholu tygodniowo) oraz przyszłe mamy, którym zdarzało się pić okazjonalnie, ale za to powyżej pięciu porcji na raz. Co ważne, wzięto pod uwagę inne czynniki, które mogą wpływać na rozwój umysłowy dziecka, między innymi iloraz inteligencji matki i palenie papierosów.

W raporcie podsumowującym wieloletnią obserwację czytamy, że nie stwierdzono wpływu niewielkich, umiarkowanych, a nawet sporadycznie dużych dawek alkoholu na inteligencję, długość koncentracji uwagi oraz kontrolę zachowań pięciolatków. Wykazano natomiast, że regularne spożywanie powyżej 9 porcji alkoholu tygodniowo wiąże się z ryzykiem upośledzenia wszystkich tych funkcji.

Historyczna perspektywa

Poprzednie badania w zakresie wpływu alkoholu na rozwój płodu przynosiły sprzeczne wnioski. Niektóre z nich stwierdzały, że już niewielkie dawki mogą prowadzić do poważnych konsekwencji, inne nie wykazywały żadnych trwałych zmian, a i sam rodzaj odkrytych zaburzeń różnił się z badania na badanie. Dane zaprezentowane przez Duńczyków są istotne z tego względu, że zostały zebrane w okresie, gdy badane były w ciąży, a nie w jakiś czas po rozwiązaniu, jak to było w przypadku poprzednich studiów.

Słowo ostrzeżenia

Przede wszystkim należy zdać sobie sprawę, że standardowe porcje alkoholu różnią się w zależności od kraju. Podczas gdy w Danii standardowa dawka czystego alkoholu to 12 g, w Polsce mówimy o 10 g, a na Węgrzech na przykład o porcji wynoszącej 17 g.

Kolejnym istotnym czynnikiem jest genetyka, która wpływa na indywidualne predyspozycje w zakresie metabolizowania alkoholu. Fakt, że badanie objęło jedynie Dunki nie pozwala nam na generalizację wyników. Zatem o ile każda ciężarna może bez poczucia winy uczcić radosną nowinę kieliszkiem wina, pamiętajmy, że płodowy zespół alkoholowy wciąż pozostaje najpoważniejszym znanym powodem upośledzenia intelektualnego dzieci, a najbezpieczniejszym rozwiązaniem wciąż jest abstynencja.

Sonda

Czy dopuszczasz możliwość spożywania jakichkolwiek ilości alkoholu w ciąży?

  •  
  •  
Liczba głosów: 72
Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Alka30

    Dla mnie kobieta która pije alkohol w ciąży nie jest matką! Nie myśli o swoim Maleństwie tylko o własnej przyjemności.

  2. Julitta

    Nie mogłabym pic alkoholu lub palić w ciązy, wyrzuty sumienia by mnie zamęczyły...

  3. marta (Gość)

    jak można wpaść na taki pomysł? będąc w ciąży słucham lekarza we wszystkim, i mam się całkiem dobrze. ale to też pewnie zasługa pregnoferu dha który wpływa dobrze na funkcjonowanie mózgu i oczu ale przede wszystkim na ich rozwój u płodu i niemowląt dzięki kwasom dha.