Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Angina paciorkowcowa

Gorączka, ból gardła, powiększenie się migdałków i trudności z przełykaniem śliny – angina to typowa i bardzo często spotykana infekcja dróg oddechowych.

Anginę mogą wywoływać zarówno wirusy jak i bakterie. Te drugie to najczęściej paciorkowce z grupy A. Ogólne osłabienie organizmu sprawia, że rozwój bakterii gwałtownie wzrasta, a organizm nie ma siły, by z nimi nie walczy. Oprócz wymienionych wyżej objawów mogą również wystąpić: katar, bóle głowy, utrata apetytu, widoczna ropa na migdałkach, powiększone więzły chłonne na szyi i nawet wymioty (szczególnie u dzieci).

Infekcja rozprzestrzenia się drogą kropelkową, lecz osoba zarażona przestaje być nosicielem bakterii już 24 godziny po przyjęciu pierwszej tabletki antybiotyku.

Anginę paciorkowcową musi stwierdzić zawsze lekarz po zbadaniu lub po wykonaniu wymazu z gardła. Gorączka trwa zwykle około jednego do czterech dni. Jednak ból gardła zwykle może utrzymywać się dłużej. W każdym przypadku anginy należy zgłosić się do lekarza i zastosować antybiotyk, ponieważ niewyleczona może powodować szkarlatynę, zapalenie płuc, ucha oraz mięśnia sercowego. Antybiotyki zwalczające anginę paciorkowcową najczęściej należy przyjmować od minimum 7 do 10 dni. Najlepiej na tę bakteryjną odmianę anginy działają leki zawierające amoksycyklinę.

Jeśli objawy nie ustępują po zastosowaniu antybiotyku należy zgłosić się do lekarza, który najprawdopodobniej zleci nam do wykonania badanie poziomu ASO, czyli wskaźnika zakażenia paciorkowcami i ustali dalsze leczenie.

Czasami lekarze mylą anginę bakteryjną z mononukleozą zakaźną, ponieważ mają one podobne objawy. Mononukleozy nie można wyleczyć antybiotykiem, ponieważ nie działają one na wirusy.

Aleksandra Gocławska

Tematy: angina, ból gardła

12 produktów, które niszczą
tłuszcz na brzuchu, a ty chudniesz!
Ebook: 12 produktów, które niszczą tłuszcz na brzuchu

Odkryj potrawy dzięki którym schudniesz! Pobierz ebook z opisem tych magicznych produktów i praktycznymi przepisami kulinarnymi z ich zastosowaniem.

Pobierz dzisiaj za darmo:

Wysyłając ten formularz akceptujesz Regulamin serwisu. Nie sprzedajemy i nie przekazujemy informacji o naszych użytkownikach podmiotom trzecim.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość