Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Anyż na kaszel i trawienie

Anyż ceniony jest przez smakoszy jako aromatyczna, korzenna przyprawa, poprawiająca smak wypieków, deserów, ale też mięsa. W medycynie ludowej od wieków wykorzystuje się anyż do celów leczniczych.

Właściwości anyżu:

  • wiatropędne
  • wykrztuśne
  • rozkurczające
  • anyż pobudza wydzielanie mleka u kobiet karmiących piersią
  • łagodzi bóle migrenowe
  • leczy kaszel towarzyszący nieżytom oskrzeli
  • reguluje zaburzenia trawienia
  • łagodzi bóle brzucha i wzdęcia

Ludowe przepisy na leki z anyżem:

  1. Napar na problemy żołądkowe - W moździerzu rozetrzyj na pył łyżkę stołową suszonych gwiazdek anyżu. Zalej proszek szklanką gorącej wody, przykryj spodeczkiem na ok. 15 min. Napar przelej do kubeczka ostrożnie, żeby proszek pozostał na dnie. Pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki naparu.

  2. Miód z anyżem na kaszel - Dwie łyżki sproszkowanych nasion anyżu wymieszaj z taką ilością miodu, aby powstała gęsta papka. Można miód zastąpić syropem klonowym. Zażywaj 2 razy dziennie po łyżce.

  3. Mleczko anyżowe na wzdęcia - Łyżkę owoców anyżu wrzuć na gotujące się mleko. Podgrzewaj na małym ogniu 5 min. Wystudź, przecedź, pij po ćwierć szklanki 3 razy dziennie. Możesz też podawać takie mleko choremu dziecku.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

POLECAMY