Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Arbuz na nadciśnienie

Gasi pragnienie, jest pyszny, niskokaloryczny i bogaty w istotne składniki odżywcze. Jednak to nie wszystkie jego walory. Z najnowszych badań wynika, że arbuz ma też zbawienny wpływ na ciśnienie tętnicze i może tym samym zapobiegać chorobom serca.

Gdy naczynia krwionośne ulegają stałemu zwężeniu, utrudniony zostaje przepływ krwi do komórek. Serce napotyka na opór i wykonuje wtedy zwiększoną pracę, co powoduje, że ciśnienie w tętnicach osiąga bardzo wysokie wartości. Ostatecznie nadciśnienie może prowadzić do wcześniejszego występowania zawałów, niewydolności serca i udarów mózgu.

Arbuz jest doskonałym naturalnym źródłem L-cytruliny, aminokwasu, który w naszym ciele przekształca się w związki regulujące napięcie mięśni gładkich. Pod ich wpływem, dochodzi do rozszerzenia światła naczyń krwionośnych i ułatwienia przepływu krwi.

To właśnie udowodnili naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Floryda. Ich pilotażowe badanie objęło 4 mężczyzn i 5 kobiet w wieku od 51 do 57 lat, u których stwierdzono stan przednadciśnieniowy, czyli taki, w którym obserwuje się ciśnienie nieco wyższe niż prawidłowe, ale nie pozwalające jeszcze na stwierdzenie nadciśnienia.

Po 6 tygodniach przyjmowania L-cytruliny pochodzącej z wyciągu z arbuza, wszyscy badani wykazali znaczące usprawnienie funkcji naczyń tętniczych.

Chociaż badanie zostało przeprowadzone na niewielką skalę, wyniki pozwalają na wstępne wysnucie wniosku, iż substancja zawarta w arbuzach może zapobiegać rozwinięciu się nadciśnienia u osób z grupy zwiększonego ryzyka.

Nawet jeśli wyniki badań nie zostaną potwierdzone, i tak warto włączyć ten soczysty owoc do diety. Już jakiś czas temu ogłoszono, że arbuz działa jak viagra!

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość