Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Atopowe zapalenie skóry - dieta

Zapalenie skóry może być przyczyną alergii pokarmowej, dlatego ważne jest przy tym schorzeniu stosowanie diety przeciwalergicznej oraz antyhistaminowej.

U małych dzieci podejrzenie wywołania reakcji alergicznej pada w pierwszej kolejności na krowie mleko, dlatego należy je wykluczyć z diety malucha oraz podawać sztuczne mleko lub mieszanki zastępujące mleko. Mamy, które karmią piersią powinny unikać najczęstszych alergenów w swojej diecie.

Najczęstsze alergeny to:

  • Krowie mleko, laktoza,
  • Jaja kurze,
  • Orzechy oraz produkty z orzechami (czekolada lub nutella), kakao,
  • Produkty sojowe i soja,
  • Miód,
  • Owoce, warzywa,
  • Zboże zawierające gluten,
  • Ryby,
  • Konserwanty i barwniki.

W przypadku podejrzenia alergii należy unikać wyżej wymienionych składników oraz zgłosić się do lekarza alergologa w celu przeprowadzenia testów alergicznych.

Dieta antyhistaminowa zakłada eliminację produktów zwiększających wydzielanie histaminy oraz kwasów żołądkowych. Przy atopowym zapaleniu skóry zaleca się podawanie leków antyhistaminowych, dlatego ważne jest stosowanie tej diety przy zapaleniu naskórka.

Zakazane jest spożywanie:

  • Sztucznych barwników i aromatów, serów, czekolady, anyżu, goździków, cynamonu, margaryny, konserwantów oraz gotowych deserów i ciast w proszku, wszystkich produktów zawierających czekoladę,
  • Przetworów mięsnych, ryb i owoców morza,
  • Moreli, żurawiny, porzeczek, daktyli, wiśni, rodzynek, papai, ananasów, suszonych śliwek, malin, truskawek, nektarynek, dżemów, soków z tych owoców,
  • Bakłażanów, szpinaku, pomidorów, kiszonej kapusty, dyni, soi, czerwonej fasoli,
  • Herbaty, piwa, wina, mleka smakowego

W diecie antyhistaminowej mogą znaleźć się:

  • Czyste ziarna, płatki owsiane, dmuchany ryż, pszenica, chlebki Wasa lekka,
  • Figi, kiwi, cytryna, banany, jabłka, winogrona, limona, rabarbar, arbuz, gruszki, mango
  • Masło i naturalne oleje, wytopiony smalec z mięsa, sosy domowej roboty,
  • Cukier, miód, syrop klonowy, lukier, czyste dżemy i galaretki, słodziki
Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. editwil

    I teraz się właśnie zastanawiam- moja mała nigdy wcześniej nie była uczulona na pokarmy- mam ograniczać, nie dawać? Eh potrzeba mi dużo się dokształcić i jeszcze 2 specjalistyczne wizyty odbyć

POLECAMY