Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Awokado - Smaczliwka Amerykańska

Awokado pochodzi z Peru, gdzie było uprawiane już 9 tys. lat temu. W Gwatemali owoc, suszone liście, świeże liście, skóra, kora oraz nasiona awokado używane są w celach leczniczych przez tubylców.

W Europie znane dopiero od XVII wieku. Aztekowie nazywali je owocem maślanym ze względu na dużą zawartość tłuszczu od 20-30% - głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest owocem wysokokalorycznym - 100g, to aż od 130-200 kcal, było więc wykorzystywane podczas długich podróży jako namiastka mięsa. Zawiera sporo witamin, m.in.: B1, B2, E, D, C, A, a także: karoteny i białko.

Awokado jest bogate w potas, a brak tego minerału może prowadzić do depresji oraz wyczerpania.

Awokado zawiera także witaminę B6, która pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Dzięki zawartości witaminy E oraz B, awokado również pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn. Awokado jest także używane w leczeniu impotencji.

Najsmaczniejsze jest dojrzałe awokado, poznajemy po naciśnięciu palcem. Sporządzamy z niego sałatki, pasty, wykorzystywane jest również w przemyśle kosmetycznym.

Zawartość jednonienasyconych tłuszczów - zwłaszcza kwasu oleinowego, jak oliwa z oliwek - czyni owoc awokado jednym z najbardziej silnych pokarmów o właściwościach przeciwutleniających. Dzięki temu owoc awokado chroni organizm przeciwko takim chorobom, jak choroby serca, wylewy krwi do mózgu, rak. Nie zawiera cukru, polecane więc diabetykom. Owoce awokado zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem.Awokado jest dobre na serce oraz problemy z krążeniem. W owocach awokado znajduje się też sporo magnezu, wapnia i fosforu. Awokado obniża poziom trójglicerydów oraz poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie podwyższając poziom "dobrego".

Jest to wspaniały środek na skórę. Składniki chemiczne zawarte w owocu awokado pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży, młody wygląd. Jest to sposób tańszy oraz bezpieczniejszy niż użycie zastrzyków czy dermabrazji. Dzięki zawartości witaminy A oraz E awokado jest wspaniałym środkiem dla skóry, zarówno kiedy go jemy na surowo, czy też sporządzamy z niego maseczki na twarz. Awokado jest tak pożywne, że może stanowić pokarm dla ludzi obłożnie chorych, dla rekonwalescentów owoc chorych dzieci. Awokado powinno być jedzone na surowo, gdy jest dojrzałe.

Zauważono, że bydło, które żywi się liści awokado, owocami lub korą cierpi na mniejsze toksyczne skutki po ukąszeniu węży czy innych trucizn.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość