Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Bezcukrowa nie jest zdrowa?

Dentyści być może będą musieli przemyśleć swoje rekomendacje. Naukowcy sugerują, że żucie gumy bezcukrowej między posiłkami może wyrządzić więcej szkody niż przynieść korzyści.

W studium przeprowadzonym przez British Dental Journal dowiedziono, że produkty bezcukrowe zawierają składniki kwasopodobne, które mogą uszkadzać szkliwo.

„Termin 'bezcukrowy' generuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Ludzie automatycznie wierzą, że brak zawartości cukru oznacza dodatkowe korzyści dla zębów” - tłumaczy Dr Sok-Ja z Uniwersytetu Bostońskiego.

Tymczasem, użytkownicy powinni być świadomi ukrytego ryzyka erozji szkliwa, a także zaburzeń gastrycznych wywołanych kwasowymi dodatkami do takich produktów.

Naukowcy wątpią też, że guma bezcukrowa może przyczyniać się do utraty wagi, w związku z tym, że jej zawartość kaloryczna jest zbliżona do wartości zwykłego produktu.

Fot. marieclaire.co.uk Fot. marieclaire.co.uk

Rzecznik prasowy Wrigley zapewnia jednak, że nie ma powodów do niepokoju, o ile nie żujemy gumy kilkanaście godzin na dobę. Niemniej prawdą jest, że ślepa wiara w prozdrowotny charakter produktów 'light', 'zero' i 'sugarfree' nie wyjdzie nam raczej na dobre.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość