Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Biała ochrona przed udarem

Regularne spożywanie owoców i warzyw o białym miąższu może według naukowców obniżać ryzyko udaru nawet o 52 proc.

Przyglądając się przez ponad 20 lat 20,000 dorosłych osób, holenderscy naukowcy doszli do wniosku, że wzbogacenie diety o warzywa i owoce o białym miąższu może znacząco przyczyniać się do obniżenia prawdopodobieństwa wystąpienia incydentu naczyniowo-mózgowego.

Do grupy tzw. białych owoców i warzyw zaliczono jabłka, gruszki, banany, cykorię, kalafior i zielonego ogórka, przy czym jabłka i gruszki były przez badanych spożywane najczęściej. Z danych wynika, że już spożycie zwiększone o 25g dziennie przekłada się na 9-procentowe zmniejszenie ryzyka udaru. Naukowcy nie wiedzą jednak, którym składnikom można konkretnie przypisać takie działanie. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że chodzi o błonnik, ale w grę mogą wchodzić także inne czynniki.

Fot. fruchteadam.com Fot. fruchteadam.com

Nie oznacza to również, że powinniśmy skoncentrować się wyłącznie na produktach z białej grupy. Różne barwniki warzyw i owoców zapobiegają rożnym chronicznym dolegliwościom, które mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka udaru mózgu. Nasza dieta powinna zatem pozostać tak tęczowa jak to tylko możliwe.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość