Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Białko na nadciśnienie

Naukowcy z Nowego Orleanu odkryli nowy sposób na walkę z nadciśnieniem. Twierdzą, że sekretem jest suplementacja białkiem mlecznym lub sojowym.

Z badań wynika, że zastąpienie przetworzonych węglowodanów białkiem mlecznym lub sojowym może leczyć nadciśnienie tętnicze, jak również mu zapobiegać.

Do badań zakwalifikowano 352 dorosłe osoby ze stanem przednadciśnieniowym lub nadciśnieniem stopnia 1. Przez 8 tygodni trwania eksperymentu, uczestnicy przyjmowali codziennie suplementy białka mlecznego, sojowego lub węglowodanów przetworzonych (te ostatnie zawierały te same ilości sodu, potasu i wapnia).

Po tym okresie, u osób przyjmujących suplementy białkowe odnotowano znaczący spadek ciśnienia systolicznego w porównaniu z grupą kontrolną przyjmująca suplementy węglowodanowe.

„Nasze badanie wykazało, że w ciągu 8-tygodniowej interwencji, białko sojowe przyczyniło się do spadku ciśnienia systolicznego o średnio 2mm”- mówi przewodzący badaniom dr Jiang He. „W przypadku białka mleka było to średnio 2.3mm.”

Taki wynik może wydawać się nieistotny, ale ma duże znaczenie w kontekście całej populacji. „Spadek o 2mm przekłada się na 6-procentowy spadek umieralności w wyniku wylewu i 4% mniej zgonów spowodowanych chorobami serca w całym społeczeństwie” - tłumaczy Jiang He.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. maggis32 (Gość)

    Bardzo ciekawy artykuł.
    Ostatnio niestety bardzo dużo można przeczytać o ciągłych problemach Polaków zwłaszcza u osób starszych z nadciśnieniem. Dobrze jest wiedzieć, że można temu skutecznie przeciwdziałać.
    Pozdrawiam
    trusty.pl