Test wziewny

Test wziewny jest najbardziej pracochłonny i kryje w sobie pewne niebezpieczeństwa (wystąpienie napadu astmatycznego). Należy tu stosować wzrastające dawki alergenu i wynik oceniać na podstawie określonych parametrów czynnościowego układu oddechowego polegających na ocenie drożności oskrzeli.

W alergii pokarmowej testy prowokacyjne są również trudne i pracochłonne. Wynik testu po podaniu doustnym alergenu ocenia się na podstawie objawów klinicznych (bóle brzucha, biegunka) albo za pomocą badań radiologicznych (skurcze poszczególnych fragmentów jelit lub żołądka) lub gastroskopowych (obrzęk, zaczerwienienie śluzówki żołądka). Testy te są rzadko wykonywane.

W ostatnim okresie coraz bardziej rozpowszechnia się metoda pobudzania bodźcami podejrzanymi o powodowanie alergii w środowisku pracy. Na przykład piekarzowi poleca się wyrabiać ciasto z mąki, hodowcy gołębi wysprzątać gołębnik lub też bada się chorego po kilku godzinach pracy, którą podejrzewa się o czynnik alergizujący.

 

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość