Zatrucia alkoholem metylowym

Mechanizm działania: w obecności dehydrogenazy alkoholowej alkohol metylowy utlenia się clo aldehydu mrówkowego, z którego poci wpływem dehydrogenazy aldehydowej powstaje kwas mrówkowy. Kwas mrówkowy powoduje pojawienie się ciężkiej kwasicy metabolicznej.

W przebiegu zatrucia obserwuje się trzy fazy:

  • fazę narkotyczną - objawy tej fazy nie różnią się od objawów obserwowanych w zatruciu alkoholem etylowym,
  • fazę kwasiczą - nudności, wymioty, bóle brzucha, bóle kurczowe łydek,
  • fazę uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego — zaburzenia ostrości lub pola widzenia, widzenie jak przez mgłę, całkowita ślepota, szerokie i sztywne źrenice, drgawki toniczno-kloniczne.

W przebiegu zatrucia może wystąpić: toksyczny obrzęk płuc, zaburzenia rytmu serca, aż clo jego zatrzymania, porażenie ośrodka naczynioruchowego i oddechowego pnia mózgu.

Postępowanie-, prowokacja wymiotów lub płukanie żołądka są skuteczne jedynie w ciągu pierwszej godziny zatrucia. Odtrutką jest alkohol etylowy podawany doustnie lub dożylnie w postaci roztworu 5-10%. Pomocny jest kwas foliowy, który przyspiesza metabolizm kwasu mrówkowego (1 mg/kg mc. co 4 godziny). W leczeniu skuteczna jest hemodializa. Wskazania clo hemodializy to: poziom metanolu we krwi - 50-100 mg%, kwasica metaboliczna oraz zaburzenia widzenia.

 

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość