Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa jest niepożądaną, nietoksyczną reakcją na pożywienie, uwarunkowaną mechanizmami immunologicznymi. Najczęstsze alergeny to białka mleka krowiego, jaja, mąka, ryby, orzechy i soja.

Objawy: skórne (atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, obrzęk naczynio-ruchowy), ze strony przewodu pokarmowego, układu oddechowego, zaburzenia emocjonalne, snu, migrena, wstrząs anafilaktyczny.

Rozpoznanie-, wywiad rodzinny, testy skórne, oznaczanie alergenoswo-istych przeciwciał (RIST, RAST), testy oceniające odpowiedź komórkową, testy prowokacji potencjalnie alergizującym pokarmem.

Leczenie-, eliminacja szkodliwego składnika pożywienia (w najczęstszej u niemowląt i małych dzieci alergii na białka mleka krowiego, hydrolizaty kazeiny i białek serwatkowych), wspomagająco farmakoterapia (preparaty antyhistaminowe, kromony, steroidy).

 

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość