Żywienie dzieci zdrowych

Żywienie dzieci w 1. roku życia: naturalne piersią (optymalne), sztuczne lub mieszane.

Przeciwwskazania do karmienia piersią:

  • ze strony matki: gruźlica, zakażenie IIIV,
  • choroby dziecka: galaktozemia, wrodzona nietolerancja laktozy, fenyloke-tonuria - przeciwwskazanie względne (karmienie jest możliwe pod kontrolą lekarską).

Suplementacja witaminy D3 zgodnie z aktualnymi zaleceniami Konsultanta Krajowego w dziedzinie pediatrii wynosi 400 j./clobę od 3. tygodnia życia do 18. roku życia (w przypadku noworodków karmionych piersią, których matki nie otrzymywały w ciąży witaminy D3 suplementację zaczynamy od pierwszych dni życia).

Żywienie dzieci w wieku 2-3 lata: dieta powinna być urozmaicona z zachowaniem dwóch posiłków mlecznych (około 500 ml) i zawierać wszystkie składniki łącznie z witaminami, minerałami i pierwiastkami śladowymi.

Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym: posiłki powinny być regularne, urozmaicone, zawierać dużo owoców i warzyw (nawet do 1 kg dziennie), jak najmniej soli, produktów wysokotłuszczowych i czerwonego tłustego mięsa (zawierających nasycone kwasy tłuszczowe) na rzecz drobiu i ryb.

 

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość