Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Boczniaki obniżają poziom cholesterolu i cukru

W przeciwieństwie do innych grzybów boczniaki są bogate w witaminy, sole mineralne, zawierają białko, poprawiają odporność organizmu, obniżają poziom cholesterolu i cukru, niszczą komórki rakowe. Wszystkie te właściwości sprawiają, że możemy zaliczyć je do grzybów leczniczych.

Charakterystyka

Boczniaki, jak sugeruje ich nazwa rosną z boku na pniach drzew liściastych. Można je spotkać w lesie, parku, w ogrodzie. Kapelusze są w kształcie muszli o średnicy 5-15cm, barwy popielatej do ciemnoszarej. Na grzybobranie można się wybrać od listopada, aż do lutego, jeśli zima jest dosyć łagodna. Grzyby te można kupić także w dobrym sklepie warzywnym. Grzyby te możemy również samodzielnie uprawiać, kupując gotową grzybnię.

Właściwości

Boczniaki zawierają białko w 70% przyswajne i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bardzo bogate w witaminy, zwłaszcza z grupy B, witaminę C i sole mineralne, wapń, żelazo, magnez, potas, selen, sód i cynk. Badania japońskich naukowców wykazały, że ekstrak z boczniaków zawiera aktywną substanję o nazwie pleuran, który może powodować zmniejszanie się guzów nowotworowych. Z kolei słowaccy naukowcy wyizolowali z boczniaka beta-gluten, związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory. Ponadto, przy regularnym jedzeniu boczniaków obniża się poziom cholesterolu, u cukrzyków spada poziom cukru, a u o osób z arteliosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Grzyby mają także właściwości spowalniające komórki do starzenia się. Przyczynia się do tego zawarty w nich przeciwutleniach, ergotioneina. Nie tracą tych zdolności nawet po gotowaniu.

Zastosowanie

Najsmaczniejsze są niezbyt duże kapelusze. Po ugotowaniu można przyrządzać z nich sałatki, zupy, farsze do naleśników czy pierogów. Grzyby te możemy zamrażać, suszyć, marynować. Boczniaki są bardzo delikatne i kruche. Trzeba je szybko myć, gdyz szybko nasiąkają. Najlepiej kupować je w koszyczkach lub na tackach i zwracać uwagę, by kapelusze były w całości.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. doom (Gość)

    uwielbiam je. uważam ze są najsamczniejsze. mój tata kupuje grzybnię, postawi ją w piwnicy, pare dni i grzybki można jeść. Najlepsza jest jajecznica i wszelkiego rodzaju sosów. :)

  2. miodek (Gość)

    fajnie, tylko błędy kolą w oczy

  3. kuku (Gość)

    Boczniaki są super :) Tylko jak chcemy, żeby nam cholesterol obniżały, to nie można ich smażyć na masełku tylko na oleju rzepakowym najlepiej.

  4. Eliza (Gość)

    Chciałam poprosić o adres ,gdzie można kupić grzybnię boczniaka.