Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Bogactwo nasion chia

Bywalcy sklepów ze zdrową żywnością prędzej czy później natkną się na woreczki z szaro-brunatnymi nasionami szałwii argentyńskiej, znanej także jako chia. Przy tym produkcie zdecydowanie warto zatrzymać się na dłużej.

Chia pochodzi z Gwatemali oraz centralnej i południowej części Meksyku. Ze względu na niepowtarzalne wartości odżywcze jej ziaren uprawiana była przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Co zatem kryją w sobie te niepozorne nasionka?

Fot. southwestcommunitycenter Fot. southwestcommunitycenter

  1. Nasiona chia to najbogatsze roślinne źródło kwasów Omega-3.

  2. Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.

  3. Ogromna zawartość błonnika działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.

  4. Nasiona chia wykazują imponującą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.

Z czym to się je?

W zasadzie to kwestia wyobraźni i upodobań. Istnieją dziesiątki sposobów na włączenie ziaren chia do diety. Oto kilka z nich:

  1. Wrzuć je w całości do porannej porcji płatków, owsianki, jogurtu, etc.

  2. Dodawaj do sałatek, omletów, dań typu stir-fry, gotowanych ziemniaków, ryżu, fasoli czy soczewicy.

  3. Zmielone używaj do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką.

  4. Zmiksuj z koktajlem owocowym.

  5. Zalej gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.

  6. Zmiksuj z masłem orzechowym lub nutellą.

  7. Podgryzaj surowe jako przekąskę.

  8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup, gulaszów i masy mięsnej.

  9. Ze zmielonych nasion przyrządź zdrowy budyń.

  10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

POLECAMY