Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Brokuły i chrzan- para idealna

Zbyt długa obróbka termiczna sprawia, że brokuły tracą swoje antyrakowe właściwości. Naukowcy twierdzą jednak, że odpowiednie doprawienie przywraca warzywu przeciwutleniające moce.

To żadna tajemnica, że rozgotowujemy brokuły i wypłukujemy je z większości najcenniejszych związków bioaktywnych. Na szczęście badania potwierdzają, że da się temu zaradzić, nawet jeśli nie jesteśmy zwolennikami gotowania na parze.

Specjalista do spraw żywienia prof. Elizabeth Jeffery twierdzi, że odpowiednie doprawienie brokułów zwiększa przyswajalność w górnym odcinku przewodu pokarmowego, wzmagając tym samym siłę zawartych w nich dobroczynnych flawonoidów. Po co sięgać? Najlepiej po musztardę, chrzan i pastę wasabi. Kluczowym elementem jest w tym przypadku mirozynaza - enzym roślin kapustowatych, wykazujący właściwości przeciwrakowe.

A jeśli kapustowate to przecież mamy jeszcze cały arsenał do wyboru. Wartość brokułów podniesiesz łącząc je również z brukselką, rzodkiewką, kapustą, rukolą, rukwią wodną, rzepą i rzeżuchą – im ostrzejsze w smaku, tym lepsze.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. kasiuullka

    Brokuły są bardzo zdrowe, chrzan również - lubie go sobie do żurku czasami wetrzeć. ;)
    A co do zielonego warzywka to uwielbiam sałatkę -
    Jak dla mnie łatwa w zrobieniu i zdrowa, zaczerpnelam ja juz kiedys z przepisy.ancymonki.pl :
    Składniki:

    1 brokuł
    1 opakowanie sera feta
    250 ml jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    garść płatków migdałowych
    sól
    cukier
    pieprz
    Przygotowanie:

    Brokuł podziel na różyczki
    Ugotuj w lekko osolonej i posłodzonej wodzie
    Przestudź
    Przełóż do miski
    Fetę pokrój w kostkę
    Posyp nią brokuła
    Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem
    Polej przygotowanym sosem brokuła i fetę
    Upraż płatki migdałowe na patelni
    Ostudź
    Posyp nimi przygotowaną sałatkę

  2. grzegorztryba

    moje ulubione zestawienie ;p pychaa