Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Candida - niebezpieczny pasożyt

Candida zaczyna być plagą XXI wieku. Wielu pacjentów uskarża się na różne dolegliwości, chodzi od lekarza do lekarza i często żaden z nikt nie umie mu pomóc. W końcu kierowani są do psychiatry, gdyż diagoza jest taka, że źródłem ich choroby jest psychika, albo urojona choroba. U pacjentów, którzy trafili na lekarza umiejącego trafnie postawić diagnozę i skierować na odpowiednie badania wykryto nadmiar grzybów candida albicans.

Co to jest candida

Candida jest to rodzaj grzybów z rzędu drożdżakowców, który jest częstym pasożytem człowieka np. w jelitach, jamie ustnej, pochwie. Normalnie kiedy człowiek jest w dobrej kondycji fizycznej grzyb ten nie stanowi żadnego zagrożenia. Problemy zaczynają się kiedy organizm traci odporność. Kiedy układ odpornościowy zawodzi, może dojść do namnożenia się grzybów candida, a to już prosta droga do groźnej choroby - kandydozy.

Przyczyny kandydozy

  • Problemy zaczęły się kiedy wynaleziono antybiotyki, a lekarze przepisywali je na wiele dolegliwości. Niszczyły one zarazem bakterie korzystne dla jelit, doprowadzając do rozrostu grzybów. Antybiotyk będący produktem pleśni o właściwościach bakteriobójczych, nie jest w stanie wybiórczo unicestwić złych bakterii pozostawiając lactobicilus, który spełnia pozytywną rolę. Lekarz przepisujący antybiotyk powinien również zalecić przyjmowanie preparatów osłonowych.
  • Inną przyczyną sprzyjającą candidzie jest nieodpowiednia dieta. Kiedy człowiek żywił się tylko naturalnymi produktami, nie poddawanymi obróbce chemicznej wszystko było dobrze. Teraz praktycznie wszystkie produkty jakie mamy na półce sklepowej są "ulepszone" tzn. nafaszerowane środkami chemicznymi. Produkty te są trwałe, szybkie w przygotowaniu, ale niestety są też martwe, pozbawione żywych składników kontrolujących rozwój grzybów w organizmie człowieka. Prostym przykładem może być nasz chleb powszedni. Upieczony z dodatkami, polepszaczami, spulchniaczami, wodą z kranu zawierającą chlor, przestaje być już chlebem z prawdziwego zdarzenia. Innym przykładem jest żywienie podczas wojny w Wietnamie, kiedy zabrakło miejscowego ryżu, sprowadzanym z USA ryżem białym. W krótkim czasie zauważono, że ludność jak i inwentarz zapada na różne pospolite choroby. Zjawiska tego nie było wśród zwierząt karmionym ryżem miejscowym, który nie był poddawany obróbce. Możemy zatem powiedzieć, że żywność im mniej przetworzona, tym zdrowsza i zawiera więcej składników odżywczych. Przy zakupach nie kierujmy się ładnymi opakowaniami, czytajmy uważnie opisy produktu, im więcej różnych E i ulepszaczy smaków, to tym gorzej dla naszej flory bakteryjnej.
  • Kandydoza może też występować u osób przyjmujących leki jak np. kortyzon i jego pochodne, u kobiet stosujących antykoncepcje hormonalną. Rozwojowi choroby sprzyja też przewlekły stres, dieta obfitująca w słodycze i produkty zawierające nadmiar cukru. Nadmiar cukrów prostych w jelicie grubym jest doskonałą pożywką dla rozwoju grzybów.

Objawy kandydozy

Zespół candidy może objawić się nagle jak też narastać stopniowo, powodując dolegliwości różnych organów.

  • przewód pokarmowy: biegunki lub zaparcia, bóle brzucha, kurcze, przelewanie i kruczenie w brzuchu, nieprzyjemny oddech, suchość i pieczenie w ustach, niestrawność, gazy, zmiany koloru języka, pleśniawki.

  • somatyczne i alergiczne - bóle i zawroty głowy, szum w głowie, mroczki przed oczami, drętwienie, sztywność i bolesność mięśni, stawów, karku, utrata wagi, skrócenie oddechu, kłucie w klatce piersiowej, obniżenie popędu seksualnego, zimne stopy i dłonie, niska temperatura ciała.

  • emocjonalne: wahania nastroju, stany depresyjne, napady płaczu, trudności w podejmowaniu decyzji, zdezorientowanie,

  • umysł: osłabienie koncentracji i pamięci, utrata energii i siły do życia, senność, zmęczenie,

  • układ moczowo - płciowy: stany zapalne pochwy, grzybice, świąd i pieczenie, częste oddawanie moczu, parcie na pęcherz, bóle, nieregularne i bolesne miesiączki, kurcze, obrzęki kończyn, u mężczyzn problemy z prostatą, impotencja.

Leczenie kandydozy

Najprostszą a zarazem najskuteczniejszą metodą jest stosowanie odpowiedniej diety. Pacjenci z kandydozą powinny odstawić produkty na bazie drożdży czy pleśni oraz innych grzybów, a także te gatunki owoców i warzyw, które są szczególnie zagrożone rozwojem pleśni. Należy również wyeliminować produkty zawierające cukier. Nie pijemy soków, napojów alkoholowych produkowanych na bazie fermentacji jak, wino, szampan, piwo. Unikamy też octu i produktów w których on występuje.

Produkty zakazane

  • słodycze, miód
  • białe pieczywo
  • grzyby
  • sery zwłaszcza pleśniowe
  • napoje gazowane słodkie
  • produkty z octem
  • ciasta drożdżowe
  • soki owocowe
  • słodkie owoce
  • piwo, wino, szampan
  • kandyzowane owoce
  • produkty zawierające słód

Produkty sprzyjające walce z kandydozą

Produkty bogate w przeciwutleniacze tzw antyoksydanty zwiększające odporność układu immunologicznego sprzyjają walce z chorobą. Silnym antyoksydantem jest witamina C. Znajdziemy ją w takich produktach jak: cytryna, porzeczki, jabłka, owoce dzikiej róży, pietruszka, kalafior, brokuły, rzodkiewka, kapusty.

Również witamina A sprzyja walce z candidą. Jedzmy owoce i warzywa w kolorze czerwonym i pomarańczowym, jajka, ryby, oleje roślinne.

Ważna jest też witamina H, która odbudowuje naturalna florę bakteryjną. Znajdziemy ją w produktach pełnoziarnistych, brązowym ryżu, orzechach.

Silnymi przeciwutleniaczami są również przyprawy: czosnek, imbir, kurkuma, goździki. Nie należy też zapominać o piciu wody, najlepiej mineralnej niegazowanej.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. izi (Gość)

    a jakie leki stosujecie na grzybicę? antybiotyki, czy coś lżejszego?

  2. Agusa (Gość)

    Ja chodzę z takimi rzeczami do lekarza. A przepisuje róznie w zależnosci od potrzeby.

  3. Nutria (Gość)

    ja nie chodże do lekarza bo mam już sprawdzony lek, który stosuje w takich sytuacjach, po prostu szkoda mi kasy na lekarza

  4. gil_ (Gość)

    ja staram się omijać antybiotyki szerokim łukiem i to samo powiedziałam lekarzowi więc nie przepisuje mi takich rzeczy do póki nie staną się ostatecznością

  5. Agusa (Gość)

    Nutria a skąd wiesz na co jesteś chora jak nie pójdziesz do lekarza?

  6. Agusa (Gość)

    gil_
    też omijam antybiotyki jak się da. Potem ciężko dojść do siebie.

  7. Dorota (Gość)

    Ja na grzybice pochwy zawsze stosuje Abiofem

  8. Agusa (Gość)

    Lekarz Ci to przepisał?

  9. gil_ (Gość)

    agusa masz rację jeśli się da... to nic dobrego dla nas.. to ostateczność ale do póki jest cień nadziei będę się go trzymać

  10. Dorota (Gość)

    Nie poleciła mi go Pani w aptece, bo gdy zaatakował mnie ta infekcja nie miałam możliwości iść do lekarza więc sama musiałam się ratować, ale później gdy byłam u lekarza oczywiście się go zapytałam o ten preparat i jak najbardziej pow że mogę go stosować

  11. Man1903Gype (Gość)

    Dzień dobry! Bardzo proszę o rozwinięcie wątku przez osoby, które zmagały się z podobną sytuacją.



    u230326 - Czytaj naszą stronę:

  12. jalapenoska

    Dieta jak najbardziej, jednak warto też pogadać z lekarzem o odpowiednim leczeniu. Najczęściej poleca się tabletki o ssania lub doustne, ale to trzeba zrobić odpowiednie badanie pod kątem rodzaju grzybka i wtedy można dobrać, co będzie najbardziej skuteczne.

  13. Ada (Gość)

    Grzybica jest bardzo trudna do leczenia ze względu częste nawroty. Moim zdaniem lek musi zostać dobrany do rodzaju grzybicy i jej stadium rozwoju. Terapia doustna jest zawsze ustalona przez lekarza i tylko on ustala ilość pulsów.