Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Cebula zabija cholesterol

Mówią o niej wyciskacz łez i odstraszacz kochanków. Od kiedy naukowcy z Uniwersytetu Chińskiego w Hongkongu opublikowali wyniki swoich badań, może przylgnąć do niej jeszcze jeden przydomek – pogromca cholesterolu.

Dobroczynne właściwości cebuli znane są nie od dziś. Przypisuje się jej ogromną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym i przeziębieniom, co zdaje się być potwierdzone danymi z całego świata. Chiny, które wiodą prym pod względem spożycia cebuli i czosnku, odnotowują najniższe ryzyko zachorowań na raka żołądka. W stanie Georgia, jedynym na świecie hodowcy cebuli typu Vidalia, ryzyko to jest o połowę niższe od przeciętnego odsetka w całych Stanach Zjednoczonych.

Okazuje się jednak, że czerwona cebula może również obniżać poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegać chorobom serca. Badania przeprowadzone przez Chińskich naukowców wykazały 20% spadek złego cholesterolu u chomików po 8 tygodniach stosowania „cebulowej diety”.

Wnioski płynące z badań są niezwykle proste. Regularne spożycie czerwonej cebuli (najlepiej w stanie surowym) może zapobiegać chorobie wieńcowej, zawałom i innym dolegliwościom spowodowanym nieprawidłowym poziomem cholesterolu we krwi.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość