Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Celiakia

Celiakia, zwana również chorobą trzewną, jest uwarunkowanym genetycznie zaburzeniem trawienia i wchłaniania jelitowego, wynikającym z nietolerancji glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych występujących w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta. Według niektórych źródeł, niebezpieczeństwo nieprawidłowej reakcji immunologicznej wiąże się też ze spożyciem owsa, ze względu na dość częste zanieczyszczenie glutenem pochodzącym z innych zbóż.

Nietolerancja objawia się zanikaniem kosmków jelita cienkiego, które w zdrowym organizmie nie tylko chronią powierzchnię organu, ale również umożliwiają wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Ubytki w strukturze jelita skutkują najczęściej bolesnymi dolegliwościami gastrycznymi i niedoborami kluczowych składników odżywczych.

Objawy celiakii

Klasyczna postać celiakii jest stosunkowo łatwa do rozpoznania, choć wielu lekarzy wciąż myli ją z alergią i zespołem jelita drażliwego. Charakterystyczne objawy to przewlekłe bóle i wzdęcia brzucha, utrata masy ciała, wahania nastroju i czasem objawy anemii. W 90% przypadków rozwija się jednak celiakia skąpoobjawowa, zwana też utajoną, która swoimi objawami niekoniecznie sugeruje problemy z błoną śluzową jelita. Są to najczęściej:

  • niedokrwistość z niedoboru żelaza,
  • bóle głowy i stany depresyjne,
  • przedwczesna osteoporoza,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • niedorozwój szkliwa,
  • wrzodziejące zapalenia jamy ustnej,
  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • zaburzenia płodności

Celiakia utajona również wymaga bezwzględnej eliminacji źródeł glutenu z diety, ze względu na ryzyko rozwinięcia się pełnoobjawowej formy choroby.

Rozpoznanie i leczenie celiakii

Diagnozę stawia się w oparciu o badania serologiczne, w których stwierdzono obecność przynajmniej 2 z 3 markerów celiakii, czyli przeciwciał występujących we krwi chorego. Przed rozpoczęciem leczenia wykonuje się biopsję jelita cienkiego w celu określenia stopnia zaniku kosmków jelitowych.

Obecnie jedyną metodą leczenia celiakii, oprócz działań łagodzących dolegliwości żołądkowe, jest ścisła dieta bezglutenowa, polegająca na eliminowaniu z jadłospisu wszystkich produktów pszennych, żytnich i jęczmiennych, z uwzględnieniem wyrobów, które mogą zawierać nawet niewielkie ilości glutenu (wędliny, słodycze, przetwory rybne i mleczne, suszone owoce, napoje).

Długotrwale nieleczona celiakia powoduje nieodwracalne uszkodzenie jelita i wiążące się tym skrajne niedożywienie.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość