Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Chipsy kalafiorowe

Gdy nie możemy oprzeć się żądzy podjadania, dobrze jest mieć pod ręką przekąski, które można chrupać do woli. Takie chrupki są też doskonałym dodatkiem do sałatek.

Przepis, który znaleźliśmy na blogu Making Healthy Choices wymaga jedynie 5 produktów i jest banalnie prosty.

Do przygotowania chipsów kalafiorowych potrzebujecie:

  • główkę kalafiora
  • 1/3 filiżanki pasty miso
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczkę curry
  • szczyptę soli

Przygotowanie:

  • Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki (takie na jeden kęs);
  • W dużej misce dokładnie mieszamy składniki;
  • Wrzucamy różyczki kalafiora do miski i dokładnie mieszamy, by wszystkie całkowicie pokryły się sosem;
  • Różyczki wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika ustawionego na najniższą temperaturę (nie więcej niż 50C);
  • Pieczemy przy lekko uchylonych drzwiczkach do momentu, gdy kalafior będzie wyraźnie suchy i chrupiący.
  • Do suszenia najlepiej jednak wykorzystać dehydryzator/suszarkę do grzybów.

Zobaczcie też: Chipsy szpinakowe

Fot. Muffet

Fot. Muffet

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość