Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Chipsy szpinakowe

Liczymy kalorie, ćwiczymy, stronimy od tłuszczów trans i soli, ale przychodzą w życiu takie chwile, kiedy dalibyśmy wszystko za chrupiącego, pachnącego przyprawami chipsa. Jak zaspokoić podstępne zachcianki bez uszczerbku na sylwetce?

Na blogu Lost Garden znaleźliśmy nieporównywalnie zdrowszą alternatywę dla ziemniaczanych przekąsek i musimy podzielić się z wami tym genialnym pomysłem.

Przepis na chipsy szpinakowe

Składniki:

  • wymyte, wysuszone liście szpinaku (bez ogonków)
  • oliwa z oliwek
  • chili w proszku
  • sproszkowany kmin rzymski
  • sproszkowany czosnek
  • płatki drożdżowe
  • sól i pieprz

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wrzuć szpinak do dużej miski (musi być wystarczająco duża, by dało się swobodnie wymieszać delikatne listki). Dodaj tyle oleju, by delikatnie pokrył listki – nie mogą w nim pływać! Wymieszaj dokładnie.
  3. Stopniowo dodawaj przyprawy w zależności od upodobań smakowych i ilości szpinaku.
  4. Blachę do pieczenia wyściełaj pergaminem i ułóż jedną warstwę liści, tak by na siebie nie zachodziły.
  5. Piecz około 10-12 minut. Po 8-10 minutach sprawdź, czy listki nie są zbyt spieczone – im większe listki, tym dłuższy czas pieczenia. Pamiętaj, że szpinak bardzo się skurczy, więc najlepiej wybierać większe liście.
Fot. Lost Garden

Fot. Lost Garden

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość