Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Chleb kopalnią soli

Powitanie chlebem i solą można spokojnie ograniczyć do samego chleba, w którym, według badań, soli i tak jest więcej niż wymagałaby gościnność i norma dziennego zapotrzebowania.

Kolejna kampania antysodowa, przeprowadzona w Wielkiej Brytanii, przyniosła dość szokujące rezultaty – 28% najpopularniejszych chlebów bochenkowych zawiera w jednej kromce tyle soli co standardowa paczka chipsów ziemniaczanych. Wśród nich są takie o zawartości soli zbliżonej do składu wody morskiej.

„Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że w pieczywie znajduje się aż tyle soli”, mówi dyrektor kampanii Katharine Jenner. „To skandal, że na większości świeżych bochenków nie ma etykiet informujących o składzie pieczywa. Bez tego, jak mamy ograniczać dziennie spożycie, by nie przekraczało zalecanych 6g?”

To właśnie sól ukryta w takich produktach jak pieczywo przyczynia się do coraz częstszego problemu nadciśnienia wśród dzieci i dorosłych. „Gdyby wszyscy producenci ograniczyli ilość soli dodawanej do chleba o połowę, przyczyniłoby się to do zredukowania dziennego spożycia średnio o pół grama, a to według prognoz mogłoby zapobiec ponad 3000 zgonów na skutek udaru i zawału rocznie”, informuje Andrew Opie, dyrektor British Retail Consortium.

Sprawdź na co jeszcze zwrócić uwagę:

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość