Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Chłodnik - porcja zdrowia na upalne dni

Chłodniki orzeźwiają, uzupełniają płyny, gaszą pragnienie i dostarczają niezbędnych składników odżywczych, czyli spełniają wszystkie warunki pełnowartościowego letniego posiłku. Do tego są tanie, dietetyczne, łatwe do przygotowania i atrakcyjnie prezentują się na talerzu.

Gdy upały dają się we znaki, para unosząca się znad talerza zupy raczej nie zachęca do konsumpcji, a przecież każda dodatkowa porcja płynów zapobiega zgubnemu w skutkach odwodnieniu. Na szczęście, nasi litewscy sąsiedzi wieki temu zapoczątkowali tradycję serwowania chłodników, które z biegiem lat zaczęły pojawiać się na stołach całego świata.

Chłodnik warzywny powstanie w zasadzie ze wszystkich mięsistych warzyw, dla których bazą są przetwory mleczne, wywary lub zakwasy. To absolutna i wystarczająca podstawa, nie licząc zieleniny, która wzbogaca smak i spełnia rolę dekoracyjną. Kwestią wyobraźni jest natomiast to, co dorzucimy do naszej zupy, by nadać jej charakteru. Mięso, ryż, pestki dyni, ser pleśniowy, czy groszki ptysiowe - reguły wyznacza wyłącznie podniebienie.

Do przyrządzenia chłodników doskonale nadają się też praktycznie wszystkie owoce. Chłodniki owocowe mają żywe kolory, ujmujące walory smakowe i mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Często podawana z makaronem i dużymi kawałkami pływających owoców, taka słodka i zimna jak lody zupa może spełniać rolę zarówno obiadu, jak i deseru.

Polecamy ci zatem sprawdzone przepisy na niezastąpione latem chłodniki warzywne i owocowe:

Lubicie chłodniki? Który najbardziej przypadł wam do gustu?

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Alka30

    Wyglądaja przepięknie, tylko ja chłodników nie lubię :(