Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Cholesterol HDL i LDL

Wysoki poziom cholesterolu we krwi zwiększa zagrożenie zawału serca. Ale nie każdy jego rodzaj jest groźny. Prezentujemy charakterystykę cholesterolu LDL i HDL, aby wiedzieć, który z nich jest naszym wrogiem i jak sie go wystrzegać.

W ciągu ostatnich lat wykazano, że cholesterol krążący we krwi może być bardziej lub mniej "złośliwy". Wyróżniono kilka jego rodzajów, które charakteryzują się różnymi właściwościami pod względem wywoływania miażdżycy. Najważniejszymi z nich są cholesterol HDL oraz cholesterol LDL.

HDL i LDL - charakterystyka

  • Cholesterol LDL - beta-lipoproteina - powszechnie nazywana złym cholesterolem. Jeśli poziom cholesterolu LDL jest zbyt wysoki, jego nadmiar odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi zwane blaszkami miażdżycowymi. W rezultacie LDL doprowadza do zwężenia tętnic wieńcowych, a następnie do rozwoju miażdżycy.

Nieodpowiednia dieta, obfitująca w posiłki z dużą ilością tłuszczów, dodatkowo podwyższa jego stężenie. Wszystko to zwiększa ryzyko choroby wieńcowej. Dla zdrowia najkorzystniejszy jest niski poziom LDL.

  • Cholesterol HDL - alfa-lipoproteina - powszechnie nazywana dobrym cholesterolem. HDL usuwa cholesterol LDL ze ścian naczyń krwionośnych i przenosi go do wątroby, w której jest usuwany z organizmu poprzez przeróbkę na kwasy żółciowe. Cholesterolowi HDL przypisuje się właściwości przeciwmiażdżycowe. Ludzie mający niski poziom cholesterolu HDL znacznie częściej chorują na zawał serca. Za korzystny dla zdrowia uważa się jego wysoki poziom.

Normy cholesterolu LDL i HDL

Cholesterol LDL mg/dl (mmol/l):

  • niskie <100 (<2,6)

  • optymalne 100-129 (2,6-3,3)

  • prawie optymalne 130-159 (3,4-4,1)

  • granicznie duże 160-189 (4,1-4,9)

  • duże i bardzo duże >=190 (>=4,9)

Cholesterol HDL mg/dl (mmol/l):

  • <40 (<1,0) - małe

  • =60 (>=1,5) - duże

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość