Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Chrzan

O chrzanie zazwyczaj przypominamy sobie przed świętami wielkanocnymi, jako dodatek do jajek i wędlin albo w okresie zaprawiania przetworów. A powinno się go spożywać cały rok.

Właściwości

Do celów leczniczych wykorzystywane są liście i korzeń. Zawierają glikozyd siarkocyjanowy, witaminy C, B, E, A oraz flawonoidy, cukry, enzymy i aminokwasy. . Ma działanie drażniące skórę, przeciwreumatyczne, bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga przemianę materii, wpływa na pracę wątroby i nerek.

Zastosowanie

W krajach takich jak Francja, Szwajcaria czy Holandia jest lekiem oficjalnym, ale w większości używany jest jako przyprawa dietetyczna. W medycynie ludowej sok ze świeżo startego chrzanu z dodatkiem amoniaku (4:1) wcierano w stawy z obrzękiem artretycznym i w zapaleniu ścięgien. Chrzan stosowany jest w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. W przypadku marskości wątroby nie jest wskazane spożywanie chrzanu. Syrop z chrzanu jest używany przy uciążliwym kaszlu i zapaleniu oskrzeli, przy anemii

Zewnętrznie na bazie chrzanu robi się okłady przy bólach stawów i mięśniowych, w nadwerężeniu ścięgien, w chorobach reumatycznych.

Podczas bardzo dużych upałów liście chronią głowę przed udarem. Uśmierzają również bóle głowy.

W kuchni i kosmetyce

Chrzan ma też zastosowanie jako przyprawa przy zaprawianiu ogórków. Z uwagi na dużą zawartość witaminy C, przetwory z chrzanem wspomagają układ odpornościowy. Liście chrzanu zabezpieczają żywność przed szybkim zepsuciem. W czasach kiedy nie było lodówek, było to szczególnie przydatne. Mięso, jaja, sery, wędliny zawijano w świeże liście chrzanu. Dzięki temu produkty te nie jełczały i nie psuły się, gdyż zawarte w liściach glikozydy siarkocyjanowe niszczą bakterie, wirusy i grzyby.

Ma również zastosowanie przy pielęgnacji skóry. Usuwa przebarwienia, piegi, wyjaśnia skórę.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. lucylla

    Często jem chrzan :) Lepiej zastąpić nim majonez

POLECAMY