Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Chrzan

O chrzanie zazwyczaj przypominamy sobie przed świętami wielkanocnymi, jako dodatek do jajek i wędlin albo w okresie zaprawiania przetworów. A powinno się go spożywać cały rok.

Właściwości

Do celów leczniczych wykorzystywane są liście i korzeń. Zawierają glikozyd siarkocyjanowy, witaminy C, B, E, A oraz flawonoidy, cukry, enzymy i aminokwasy. . Ma działanie drażniące skórę, przeciwreumatyczne, bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga przemianę materii, wpływa na pracę wątroby i nerek.

Zastosowanie

W krajach takich jak Francja, Szwajcaria czy Holandia jest lekiem oficjalnym, ale w większości używany jest jako przyprawa dietetyczna. W medycynie ludowej sok ze świeżo startego chrzanu z dodatkiem amoniaku (4:1) wcierano w stawy z obrzękiem artretycznym i w zapaleniu ścięgien. Chrzan stosowany jest w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. W przypadku marskości wątroby nie jest wskazane spożywanie chrzanu. Syrop z chrzanu jest używany przy uciążliwym kaszlu i zapaleniu oskrzeli, przy anemii

Zewnętrznie na bazie chrzanu robi się okłady przy bólach stawów i mięśniowych, w nadwerężeniu ścięgien, w chorobach reumatycznych.

Podczas bardzo dużych upałów liście chronią głowę przed udarem. Uśmierzają również bóle głowy.

W kuchni i kosmetyce

Chrzan ma też zastosowanie jako przyprawa przy zaprawianiu ogórków. Z uwagi na dużą zawartość witaminy C, przetwory z chrzanem wspomagają układ odpornościowy. Liście chrzanu zabezpieczają żywność przed szybkim zepsuciem. W czasach kiedy nie było lodówek, było to szczególnie przydatne. Mięso, jaja, sery, wędliny zawijano w świeże liście chrzanu. Dzięki temu produkty te nie jełczały i nie psuły się, gdyż zawarte w liściach glikozydy siarkocyjanowe niszczą bakterie, wirusy i grzyby.

Ma również zastosowanie przy pielęgnacji skóry. Usuwa przebarwienia, piegi, wyjaśnia skórę.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. lucylla

    Często jem chrzan :) Lepiej zastąpić nim majonez

  2. Mena (Gość)

    I would like to thnkx for the efforts yo1#v82u7;&e put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the future also. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own site going now. Really blogging is spreading its wings and growing quickly. Your write up is a great example.

  3. Mena (Gość)

    I would like to thnkx for the efforts yo1#v82u7;&e put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the future also. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own site going now. Really blogging is spreading its wings and growing quickly. Your write up is a great example.