Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Ciecierzyca - sycąca i zdrowa

Jest podstawą diety wegetariańskiej, ale z powodzeniem mogą ją do jadłospisu wprowadzić wszyscy. Ciecierzyca jest smaczna, sycąca, zdrowa i co najważniejsze, coraz łatwiejsza do zdobycia w Polsce.

Pochodzi z zachodniej Azji, gdzie znana jest już od tysięcy lat. Zwana również cieciorką lub grochem włoskim, jest nieodzownym elementem kuchni basenu Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie, a także w Afryce Północnej. W Polsce wciąż nie docenia się jej walorów, choć na szczęście zyskuje coraz większą rzeszę sympatyków.

Właściwości

Właściwości lecznicze ciecierzycy wykorzystywane są od lat. Stosuje się ją między innymi do łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Napar z liści rośliny usprawnia trawienie, a potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Ciecierzycy przypisuje się również działanie pobudzające, dlatego zdarza się, że jest traktowana jako afrodyzjak.

Duża zawartość białka sprawia, że roślina jest powszechnie stosowana jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej, ale na tym nie kończą się jej wartości odżywcze. Ciecierzyca obfituje w żelazo, potas, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B, a jej przyjemny, delikatnie orzechowy smak sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem prawie do wszystkiego.

Zastosowanie

Ciecierzyca to wspaniały dodatek do sałatek, zup, dań mięsnych i ryb. Najbardziej znana jest bodajże pod postacią pasty hummus, pochodzącej z Libanu zimnej przekąski spożywanej z chlebem pita lub krakersami.

Ciecierzyca doskonale smakuje z oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem.

Ciekawe przepisy z ciecierzycą

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. kasia (Gość)

    Smakuje również wyśmienicie że szpinakiem :-)

  2. aniaaa (Gość)

    zgadzam sie :)

  3. Aniia

    Z zaciekawieniem przeczytałam cały tekst i przyznaję, że nie wiedziałam o tylu właściwościach tej rośliny. Niedawno robiąc zakupy kupiłam suchą cieciorkę od Melvit - melvit.pl i może dzisiaj na obiad coś z niej "wyczaruję" ;)