Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Co przebarwia twoje zęby

Za przebarwienia na zębach winą niemal automatycznie obarcza się tytoń i kofeinę. Istnieje jednak wiele innych produktów, które nie pozwalają nam cieszyć się śnieżnobiałym uśmiechem.

Przebarwienie zębów może być powodowane czynnikami zarówno wewnętrznymi, jak i zewnętrznymi. Wśród tych pierwszych wymienia się między innymi uwarunkowanie genetyczne, zaburzenia metabolizmu, niedobory składników odżywczych i urazy mechaniczne. Do czynników zewnętrznych należą przede wszystkim kamień nazębny, tytoń, leki zawierające płynną postać soli żelaza i olejki aromatyczne, oraz wiele pokarmów, które ze względu na wysoką kwasowość uszkadzają szkliwo i torują drogę barwnikom.

Wśród produktów, które szczególnie intensywnie mogą wpływać na zmianę koloru zębów są:

Herbata

Czarna herbata od dawna figuruje na czarnej liście. Okazuje się jednak, że herbaty ziołowe, a nawet jej biała odmiana, mogą istotnie uszkadzać szkliwo i prowadzić do przebarwień.

Sosy

Sojowy, pomidorowy, curry – są pyszne, ale niestety intensywnie barwiące. Jeśli obsesyjnie dbasz o śnieżnobiały uśmiech, ogranicz ich spożycie i wybieraj lżejsze kremowe sosy, by uniknąć szpecących plam.

Napoje izotoniczne

Napoje izotoniczne i energetyczne zawierają duże ilości kwasów spożywczych, które osłabiają szkliwo i otwierają drogę barwnikom powodującym przebarwienia. Ogranicz ich spożycie w trakcie treningu lub pij po prostu duże ilości wody.

Wino

Jeśli coś jest w stanie trwale poplamić obrus, ma ten sam potencjał w stosunku do twoich zębów. Pod tym względem nienajlepszą reputacją cieszy się wino i to paradoksalnie nie czerwone, lecz białe, ze względu na wyższą kwasowość.

Im kwaśniejsze wino, tym silniej zostaje wymyty wapń i fosfor, dlatego ogromnym błędem jest jedzenie kwaśnych owoców w trakcie picia wina. Lepiej skorzystać z francuskiego patentu i w trakcie degustacji przegryzać bogaty w wapń ser. Ważne jest, by winu towarzyszył posiłek. W trakcie żucia wytwarza się ślina, która neutralizuje szkodliwe działanie kwasów na szkliwo.

Owoce jagodowe

Jagody, porzeczki, jeżyny, wiśnie i inne intensywnie zabarwione owoce mają niezwykłe walory zdrowotne, ale też ogromny potencjał do plamienia szkliwa. Nie unikaj ich. Jedynie ogranicz ich spożycie i staraj się zamieniać na inne owoce bogate w antyoksydanty, ale niezawierające tak intensywnych barwników (białe winogrona, jabłka, pomarańcze). Po każdym spożyciu postępuj zgodnie z zasadami podanymi poniżej.

Cola i inne napoje gazowane

Zawarte w napojach gazowanych kwasy uszkadzają szkliwo, a chromogeny po utlenieniu wytwarzają osiadające na szkliwie barwniki. Nawet delikatnie zabarwione napoje gazowane mają tak wysoką zawartość kwasów, że mogą nadwyrężać powłokę ochronną zębów i ułatwiać powstawanie plam po wpływem innych produktów.

Słodycze

Jeśli landrynki, guma do żucia lub lizaki zabarwiają twój język, podobne działanie będą miały na zęby. Nie sięgaj po nie zbyt często, a nie powinny wyrządzić szkody.

Minimalizowanie przebarwień

Trudno jest zrezygnować ze swoich ulubionych produktów. Poza tym, wiele z nich to bogate źródła witamin i antyoksydantów. By zmniejszyć ryzyko szpecących przebarwień:

  • staraj się ograniczać spożycie ryzykownych produktów, zastępuj je pokarmami o podobnej wartości odżywczej, lecz mniejszej zawartości intensywnych barwników (kalafior, melon, jabłka, grejpfruty);

  • używaj słomki jeśli nie jesteś w stanie odmówić sobie napojów gazowanych;

  • po spożyciu wina, owoców, coca coli wypłucz usta wodą i odczekaj co najmniej pół godziny ze szczotkowaniem. Tak długi okres czasu pozwala szkliwu nieco się zregenerować, gdyż zaraz po zjedzeniu pokarmów o wysokiej kwasowości szkliwo jest szczególnie wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne. W międzyczasie możesz żuć bezcukrową gumę;

  • zastosuj domowe metody wybielania zębów.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Strong (Gość)

    Moze jak na tamten czas to było duzo. Trudno to seitwrdzic autorytatywnie - ale z drugiej strony sasiedzi mieli ujemny wzrost więc moze jak na AP to był cud.Ludzie tam raczej zadowoleni są. Zrobil reforme emerytalną i finansf3w publicznych - rzecz u nas niemozliwa :P Natomiast teraz bardzo sie ludziom tam nie podoba nowa prezydent - czerwona cf3reczka generała lotnictwa od Allende. Jej tatus zginał wiec az zieje tym swoim czerwonym jadem. Kolega z Chile narzeka strasznie na to co wydziwia.

  2. grazia

    Kawa, fajki - to najgorsze dla zębów, radzę szybko to rzucić. W zasadzie to były podstawowe przyczyny tego, że miałam tak brzydkie zęby. Później wprowadziłam sobie już pastę ajona i było o niebo lepiej. W zasadzie moje zęby wyglądały całkowicie inaczej - dokładnie tak, jak tego chciałam.

  3. Demi (Gość)

    Kawa, fajeczki czy nawet herbata - moje dawne, największe uzależenienia. Zresztą, kto współcześnie nie kocha kawy czy herbatki? Wszyscy je lubimy. Mój dentysta, dr. Froelich mi odradził, powiedział, że mogę sobie zepsuć zęby na dłuższą metę. I faktycznie, miał rację. Nie po raz pierwszy i pewnie nie ostatni spotykam się z takim zdaniem :/

  4. MalwinaATR

    zdecydowanie zawsze po piciu wina staram się umyć zęby, bo jednak mam dość ciemne. Wiem, że to wpływa na szkliwo.