Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Co przebarwia twoje zęby

Za przebarwienia na zębach winą niemal automatycznie obarcza się tytoń i kofeinę. Istnieje jednak wiele innych produktów, które nie pozwalają nam cieszyć się śnieżnobiałym uśmiechem.

Przebarwienie zębów może być powodowane czynnikami zarówno wewnętrznymi, jak i zewnętrznymi. Wśród tych pierwszych wymienia się między innymi uwarunkowanie genetyczne, zaburzenia metabolizmu, niedobory składników odżywczych i urazy mechaniczne. Do czynników zewnętrznych należą przede wszystkim kamień nazębny, tytoń, leki zawierające płynną postać soli żelaza i olejki aromatyczne, oraz wiele pokarmów, które ze względu na wysoką kwasowość uszkadzają szkliwo i torują drogę barwnikom.

Wśród produktów, które szczególnie intensywnie mogą wpływać na zmianę koloru zębów są:

Herbata

Czarna herbata od dawna figuruje na czarnej liście. Okazuje się jednak, że herbaty ziołowe, a nawet jej biała odmiana, mogą istotnie uszkadzać szkliwo i prowadzić do przebarwień.

Sosy

Sojowy, pomidorowy, curry – są pyszne, ale niestety intensywnie barwiące. Jeśli obsesyjnie dbasz o śnieżnobiały uśmiech, ogranicz ich spożycie i wybieraj lżejsze kremowe sosy, by uniknąć szpecących plam.

Napoje izotoniczne

Napoje izotoniczne i energetyczne zawierają duże ilości kwasów spożywczych, które osłabiają szkliwo i otwierają drogę barwnikom powodującym przebarwienia. Ogranicz ich spożycie w trakcie treningu lub pij po prostu duże ilości wody.

Wino

Jeśli coś jest w stanie trwale poplamić obrus, ma ten sam potencjał w stosunku do twoich zębów. Pod tym względem nienajlepszą reputacją cieszy się wino i to paradoksalnie nie czerwone, lecz białe, ze względu na wyższą kwasowość.

Im kwaśniejsze wino, tym silniej zostaje wymyty wapń i fosfor, dlatego ogromnym błędem jest jedzenie kwaśnych owoców w trakcie picia wina. Lepiej skorzystać z francuskiego patentu i w trakcie degustacji przegryzać bogaty w wapń ser. Ważne jest, by winu towarzyszył posiłek. W trakcie żucia wytwarza się ślina, która neutralizuje szkodliwe działanie kwasów na szkliwo.

Owoce jagodowe

Jagody, porzeczki, jeżyny, wiśnie i inne intensywnie zabarwione owoce mają niezwykłe walory zdrowotne, ale też ogromny potencjał do plamienia szkliwa. Nie unikaj ich. Jedynie ogranicz ich spożycie i staraj się zamieniać na inne owoce bogate w antyoksydanty, ale niezawierające tak intensywnych barwników (białe winogrona, jabłka, pomarańcze). Po każdym spożyciu postępuj zgodnie z zasadami podanymi poniżej.

Cola i inne napoje gazowane

Zawarte w napojach gazowanych kwasy uszkadzają szkliwo, a chromogeny po utlenieniu wytwarzają osiadające na szkliwie barwniki. Nawet delikatnie zabarwione napoje gazowane mają tak wysoką zawartość kwasów, że mogą nadwyrężać powłokę ochronną zębów i ułatwiać powstawanie plam po wpływem innych produktów.

Słodycze

Jeśli landrynki, guma do żucia lub lizaki zabarwiają twój język, podobne działanie będą miały na zęby. Nie sięgaj po nie zbyt często, a nie powinny wyrządzić szkody.

Minimalizowanie przebarwień

Trudno jest zrezygnować ze swoich ulubionych produktów. Poza tym, wiele z nich to bogate źródła witamin i antyoksydantów. By zmniejszyć ryzyko szpecących przebarwień:

  • staraj się ograniczać spożycie ryzykownych produktów, zastępuj je pokarmami o podobnej wartości odżywczej, lecz mniejszej zawartości intensywnych barwników (kalafior, melon, jabłka, grejpfruty);

  • używaj słomki jeśli nie jesteś w stanie odmówić sobie napojów gazowanych;

  • po spożyciu wina, owoców, coca coli wypłucz usta wodą i odczekaj co najmniej pół godziny ze szczotkowaniem. Tak długi okres czasu pozwala szkliwu nieco się zregenerować, gdyż zaraz po zjedzeniu pokarmów o wysokiej kwasowości szkliwo jest szczególnie wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne. W międzyczasie możesz żuć bezcukrową gumę;

  • zastosuj domowe metody wybielania zębów.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Strong (Gość)

    Moze jak na tamten czas to było duzo. Trudno to seitwrdzic autorytatywnie - ale z drugiej strony sasiedzi mieli ujemny wzrost więc moze jak na AP to był cud.Ludzie tam raczej zadowoleni są. Zrobil reforme emerytalną i finansf3w publicznych - rzecz u nas niemozliwa :P Natomiast teraz bardzo sie ludziom tam nie podoba nowa prezydent - czerwona cf3reczka generała lotnictwa od Allende. Jej tatus zginał wiec az zieje tym swoim czerwonym jadem. Kolega z Chile narzeka strasznie na to co wydziwia.

  2. grazia

    Kawa, fajki - to najgorsze dla zębów, radzę szybko to rzucić. W zasadzie to były podstawowe przyczyny tego, że miałam tak brzydkie zęby. Później wprowadziłam sobie już pastę ajona i było o niebo lepiej. W zasadzie moje zęby wyglądały całkowicie inaczej - dokładnie tak, jak tego chciałam.

  3. Demi (Gość)

    Kawa, fajeczki czy nawet herbata - moje dawne, największe uzależenienia. Zresztą, kto współcześnie nie kocha kawy czy herbatki? Wszyscy je lubimy. Mój dentysta, dr. Froelich mi odradził, powiedział, że mogę sobie zepsuć zęby na dłuższą metę. I faktycznie, miał rację. Nie po raz pierwszy i pewnie nie ostatni spotykam się z takim zdaniem :/

  4. MalwinaATR

    zdecydowanie zawsze po piciu wina staram się umyć zęby, bo jednak mam dość ciemne. Wiem, że to wpływa na szkliwo.

  5. Werra395 (Gość)

    Dziewczyny odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak potrzebujecie cos na motywacje, wpiszcie sobie w google; odchudzanie przed i po by sasetka