Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Cukier we krwi

Poziom cukru we krwi mieszczący się w normie zdrowego człowieka to 60-100 mg%. Wyższy może grozić poważnymi chorobami, dlatego dowiedz się, co zrobić, aby trzymać go w ryzach.

W procesie trawienia pożywienia powstaje w naszym organizmie glukoza, czyli cukier prosty, który z przewodu pokarmowego szybko przenika do krwi, a z nią do wszystkich komórek. Dzieje się tak dzięki produkowanej w trzustce insulinie.

Problem zaczyna się wtedy, gdy trzustka w ogóle nie produkuje insuliny, albo produkuje jej bardzo mało i wówczas cukier pozostaje we krwi, a to prowadzi do cukrzycy. Komórki organizmu nie dostają "pożywienia" potrzebnego im do wytworzenia energii i pracy, zaczynają obumierać z głodu i cierpi na tym cały organizm.

Wysoki lub podwyższony poziom cukru we krwi możemy mieć nawet przez wiele lat i nic o tym nie wiedzieć, gdyż dolegliwości cukrzycowe nie pojawiają się od razu. Nasz czujność słabnie, a w organizmie dochodzi do spustoszenia. Może dojść do uszkodzenia siatkówki oka, nerek, nerwów ruchowych i czuciowych, zmian miażdżycowych, uszkodzenia naczyń tętniczych w obrębie nóg (tzw. stopa cukrzycowa), a u mężczyzn nawet do impotencji.

Profilaktyka

  • Wzmacniaj odporność.
  • Kontroluj wagę i nie dopuść do otyłości.
  • Stosuj dietę śródziemnomorską.
  • Jadaj małe porcje, ale 5 posiłków dziennie.
  • Unikaj słodyczy.
  • Uprawiaj sport i aktywność fizyczną.
  • Nie pal.
  • Nie nadużywaj alkoholu.
Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

POLECAMY