Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Czarno-zielony superduet

Czas na herbatę! Najlepiej zieloną. Jest najmniej przetworzona spośród wszystkich herbat, a poza szerokim wachlarzem właściwości prozdrowotnych przypisuje się jej silne działanie wyszczuplające.

Za odchudzające działanie zielonego napoju odpowiada flawonoid zwany galusanem epigallokatechiny. EGCG jest 100 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina C i przypisuje się mu wyraźne właściwości wspomagające proces termogenezy, dzięki czemu jest składnikiem większości suplementów znanych jako spalacze tłuszczu.

Jeśli już jesteś fanem zielonego naparu, punkt dla ciebie, a naukowcy z Uniwersytetu Rudgersa w New Jersey twierdzą, że możesz zyskać jeszcze więcej. Wierzą, że picie zielonej herbaty w towarzystwie posiłku przyprawionego czarnym pieprzem znacząco zwiększa absorpcję EGCG. W przeprowadzonych badaniach myszy i szczury, którym podawano mieszankę ekstraktu z zielonej herbaty i piperyny (bioaktywnego składnika czarnego pieprzu), wchłaniały aż o 130% więcej spalającego tłuszcz flawonoidu niż te, które spożywały wyłącznie sam EGCG.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość