Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Czekolada zdrowsza niż owoce

Miłośnicy czekolady doczekali dnia triumfu – amerykańscy naukowcy ogłosili właśnie, że ten najpopularniejszy kakaowy wyrób jest zdrowszy niż niejeden sok owocowy.

Czekolada to głównie nieziemska przyjemność i raczej nie myślimy o jej walorach zdrowotnych, gdy kolejne aromatyczne kostki rozpływają nam się w ustach. Prawdą jest jednak, że już dawno stwierdzono jej korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli chodzi o jej ciemne odmiany.

Czekolada obniża bowiem ciśnienie i poziom cholesterolu, reguluje stężenie cukru we krwi, podnosząc wrażliwość na insulinę i zapobiegając na dłuższą metę cukrzycy, oraz zwiększa poziom tlenku azotu w krwiobiegu i usprawnia funkcjonowanie naczyń.

Nie do przecenienia jest też rola, jaką czekolada odgrywa w poprawianiu nastroju, koncentracji uwagi i uzupełnianiu niedoborów energetycznych.

Nikt nie spodziewał się jednak, że w rankingu super zdrowej żywności, pod względem zawartości antyoksydantów kakaowy produkt wyprzedza nawet owoce.

Tymczasem, z badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wynika, że kakao i ciemna czekolada mają znacznie większa moc antyutleniającą niż większość soków owocowych, a ilość flawonoli i polifenoli jest większa nawet w produktach czekoladopochodnych.

Uczeni doszli to takich wniosków porównując proszek kakaowy i ciemną czekoladę ze sproszkowanymi owocami jagód (w tym acai), żurawiny i granatu. Warto jednak zaznaczyć, że gorący napój kakaowy wykazywał najmniejsze działanie antyoksydacyjne.

Wygląda na to, że związki zawarte w ciemnej czekoladzie w niczym nie ustępują prozdrowotnym związkom w owocach. Debra Miller nalega nawet, by ziarna kakaowca zaliczone zostały do grupy „superżywności”.

Drobne podejrzenia może jedynie rodzić fakt, że badania zostały przeprowadzone przez Hershey Co., największego producenta wyrobów czekoladowych w Stanach Zjednoczonych. Ale i bez tej wiedzy możemy stwierdzić, że wskazana jest duża doza zdrowego rozsądku w dawkowaniu kakaowych suplementów diety.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Fer (Gość)

    Sonatino, bardzo dozrbe zrozumiałaś. Folia nam tylko pomaga, a kolejność jest identyczna jak napisałaś. Ja nierf3wnomiernie rozłożyłam masę (robiłam to niestety na oko ) i na df3ł poszło mniej masy niż na gf3rę dlatego wafel środkowy jest dość blisko tego zewnętrznego, a nie na środku jak dozrbe się przyjrzysz zdjęciu na pewno go zauważysz. Wafel środkowy cały namaka masą i jest miękki. Podczas zwijania trochę masy może uciekać nie należy się tym przejmować na końcu można spokojnie wepchnąć to co uciekło. Brzmi to wszystko może skomplikowanie, ale ciasto robi się bardzo prosto. Trzymam kciuki! Powodzenia! ))