Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Czernica, czarna jagoda

Czernica należy do najstarszych środków leczniczych ludów północnej i środkowej Europy. Zalecane były w biegunkach i nieżytach przewodu pokarmowego.

Charakterystyka

Krzewinka ta jest bardzo pospolita w naszych lasach, tworząc duże skupiska. Charakterystyczny dla rośliny jest owoc - czarna jagoda. Często jest mylona z borówką bagienną. Otóż, czernica ma owoce granatowoczarne z nalotem woskowym, wewnątrz czerwone, a bagienna nie ma nalotu, a w środku jest zielonkawobiała.

Zbiór i suszenie

Jagody czernicy zbiera się, gdy są w pełni dojrzałe, do koszyków, tak by nie pognieść. Początkowo suszymy na słońcu, a następnie w pomieszczeniu w temperaturze 60 stopni. Przy zbyt wysokiej temperaturze jagody przypalą się, w zbyt niskiej zaś pleśnieją.

Po wysuszeniu jagód, usunąć zanieczyszczenia przez odsianie. Wysuszone owoce przechowujemy w płóciennych woreczkach lub pudełkach.

Liście czernicy zbiera się w czasie kwitnienia rośliny - od maja lub przed kwitnieniem. Suszymy podobnie jak jagody.

Właściwości

Surowcem leczniczym są owoce i liście. Zawierają one związki garbnikowe, barwniki antocyjanowe , sacharozę, kwasy: jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy oraz związki pektynowe. Mają działanie ściągające i przeciwbiegunkowe oraz łagodnie moczopędne.

Czernica stosowana jest w zaburzeniach przewodu pokarmowego, jak nieżyty żołądka i jelit, przewlekłe biegunki oraz w zapaleniu dróg moczowych i pęcherza. Napary i odwary stosowane w większych ilościach skutecznie zwalczają zarobaczenie owsikami.

Zewnętrznie czernicę stosuje się w zapaleniu gardła, owrzodzeniach dziąseł i innych stanach zapalnych jamy ustnej. Liście czernicy stosuje się też niekiedy jako pomocniczy środek w leczeniu cukrzycy.

Ze względu na łagodne działanie zaleca się ich stosowanie w biegunkach i nieżytach jelit u małych dzieci.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość