Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Czerwone mięso a rak jelita

Przedstawiciele Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (WCRF) alarmują, że czerwone mięso, jak również mięso przetworzone, może w znaczący sposób przyczyniać się do rozwoju nowotworu jelita grubego.

Z raportu Światowej Fundacji Badań nad Rakiem wynika, że nadmierne spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa stanowi istotny czynnik ryzyka rozwoju raka jelita grubego.

Ograniczenie spożycia między innymi wieprzowiny, wołowiny i baraniny – również w formie przetworzonej (szynka, salami) do 500g tygodniowo – może obniżyć ryzyko choroby nawet o 43 proc., co stwierdzono na podstawie 24 badań w zakresie spożycia mięsa i jego wpływu na rozwój nowotworów układu pokarmowego.

Co roku w Polsce odnotowuje się ponad 13 tysięcy przypadków zachorowań na raka jelita grubego, z czego ponad 9 tysięcy kończy się śmiercią. Ten typ nowotworu rozwija się przez długi czas bez jakichkolwiek objawów, dlatego tak ważna jest profilaktyka.

W swoim raporcie WCRF przypomina też o znaczeniu diety bogatej w błonnik. W jadłospisie, który może uchronić nas przed rakiem jelita grubego nie powinno zatem zabraknąć produktów pochodzenia roślinnego. Optymalne ilości znajdziemy w ciemnym pieczywie, jabłkach (koniecznie ze skórką), suszonych owocach oraz bananach, kiwi, malinach, brokułach, marchwi i orzechach. Dużo błonnika zawierają również soja i fasola.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość