Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Czerwone mięso zabija

Od lat lekarze i dietetycy ostrzegają konsumentów przed skutkami spożycia czerwonego mięsa. Okazuje się jednak, że zamiłowanie do hamburgerów i steków grozi nie tylko chorobami serca i nowotworem, ale również skraca życie.

Na przestrzeni prawie 30 lat, naukowcy z Harvard School of Public Health obserwowali ponad 120,000 osób, co 4 lata pytając o nawyki żywieniowe i określając stan zdrowia uczestników. Żaden z uczestników nie chorował na serce ani nowotwory w momencie rozpoczęcia badania.

W trakcie badań, prawie 24,000 osób zmarło, z czego 6,000 na skutek chorób układu krążenia, a 9,000 w wyniku rozwinięcia się nowotworu.

Po uwzględnieniu czynników ryzyka związanych ze stylem życia i dietą, naukowcy doszli do wniosku, że codzienne spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa zwiększa śmiertelność aż o 20%. W przypadku produktów nieprzetworzonych, ryzyko wzrasta o 9%. Obliczono też, że odsetek zgonów byłby niższy, gdyby zmarli zrezygnowali codziennie z jednej porcji czerwonego mięsa na rzecz ryb, drobiu, odtłuszczonego nabiału, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.

Fot. TheBusyBrain Fot. TheBusyBrain

Naukowcy nie mają wątpliwości, że wyeliminowanie lub przynajmniej ograniczenie spożycia czerwonego mięsa do minimum nie prowadzi do uszczerbku na zdrowiu jeśli zadbamy, by w naszej diecie nie zabrakło innych źródeł białka i żelaza.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Jaskiniowiec (Gość)

    Nie zgadzam się z takim badaniem....
    Trzeba pamiętać, że:
    - użyto kwestionariuszy, ludzie wpisywali to co jedli po jakimś czasie (a ludzie lubią ukrywać niezdrowe przekąski....)
    - grupa, która jadła czerwone mięso, była także istotnie bardziej otyła, paląca i mniej ćwiczyła
    - do czerwonego mięsa zaliczono również HAMBURGERA (!)
    - na podstawie badań korelacyjnych nie możemy wysuwać wniosków przyczynowo-skutkowych.