Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Czosnek - naturalny antybiotyk

Zapobiega wirusom, jest pomocny przy zatruciach, czy też ma działanie przeciwalergiczne. Czosnek powinniśmy jeść jak najczęściej.

Czosnek należy do rodziny roślin w skład której wchodzi m.in.: szczypior, por, cebula. Jest jedną z najstarszych roślin na świecie, uprawiany był już przed naszą erą.

Jego właściwości lecznicze poznali starożytni Rzymianie, Egipcjanie i Grecy. Już oni uważali czosnek za doskonały lek zapobiegający miażdżycy. Polecany też był w chorobach układu pokarmowego i oddechowego. Czosnek cieszy się doskonałą opinią w medycynie naturalnej, a jego właściwości lecznicze potwierdzone są w laboratoriach naukowych na całym świecie.

Największym producentem czosnku są Chiny, Korea, Indie, a w Europie Hiszpania. Nie da się jednak zaprzeczyć, że najlepszy jest czosnek z własnej grządki, bądź też uprawiany w Polsce.

W naszym kraju w stanie dzikim występuje czosnek niedźwiedzi, zielony, wężowy, syberyjski. One również nadają się do spożycia.

Cebula czosnku złożona jest z ząbków, które zawierają alliinę (działanie bakteriobójcze), związki flawonoidowe, aminokwasy, związki śluzowe, saponiny, olejek lotny, zawierający mieszaninę związków organicznych. Związki lotne hamują rozwój drobnoustrojów, a ich działanie bakteriobójcze jest silniejsze od antybiotyków (np. penicyliny).

W czosnku znajdują się następujące witaminy: wit.C, PP, B1, B2, B3, prowitamina A, a także sole mineralne pierwiastków: wapń, potas, magnez oraz mikroelementy: żelazo, miedź i rzadkie pierwiastki jak nikiel, kobalt, chrom, selen, german.

Chociaż selen i german to bardzo śladowe ilości, ale ich obecność w czosnku ma duże znaczenie w ograniczaniu podziału komórek nowotworowych i zahamowaniu ich rozwoju a nawet wydalaniu. Z tego też powodu czosnek jest coraz bardziej doceniany w zapobieganiu chorobom nowotworowym i układu krążenia.

Czosnek zapobiega chorobom wirusowym, grzybicznym i bakteryjnym. Pomocny jest też w chorobach układu oddechowego, zwłaszcza przy objawach przeziębienia: katar, kaszel, ból gardła. Jest też pomocny w leczeniu dróg moczowych i żółciowych. Spożywanie czosnku obniża ciśnienie krwi, poziom cukru i trójglicerydów w osoczu, a także zmniejsza odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.

Czosnek pomaga również redukować tkankę tłuszczową. Ma działanie odmładzające i spowalnia proces starzenia. Pomocny jest przy zatruciach metalami ciężkimi (np. ołowiem).

Dowiedziono, że czosnek neutralizuje wprowadzony jad przez osę, pszczoły, komary, meszki, kleszcze, mrówki, a nawet skorpiony i żmije - jest tylko jeden warunek, trzeba natychmiast na ukąszone miejsce przyłożyć miazgę z czosnku. Niedawne badania wykryły, że ekstrakty z czosnku skutecznie działają przeciwko bakteriom Salmonelli i Helicobacter pylori.

Czosnek nie wykazuje działań ubocznych. Może być podawany osobom starszym. Korzystnie wpływa na naczynia mózgowe, przepływ krwi i lepsze dotlenienie. Ma również działanie przeciwalergiczne.

Wszystkie te właściwości czosnku działają w postaci surowej. Czosnek gotowany traci najcenniejsze właściwości. Przyrządzając różnego rodzaju potrawy i domowe leki musimy ząbki czosnku zmiażdżyć.

Czosnek to również doskonała przyprawa do mięs, ryb, warzyw, sosów, czy dressingów. Dobrze komponuje się z ziołami (bazylią, majerankiem, miętą). Jest też używany do konserwowania marynat i warzyw.

Wszyscy doceniamy te cudowne właściwości czosnku, tylko jak go jeść na surowo i nie mieć "czosnkowego oddechu"? Jest na to rada. Można żuć natkę pietruszki, ziarenka kawy palonej, zjeść jabłko lub ssać plasterek cytryny ze skórką.

Sporządzając sosy do surówek np. z oliwy czy jogurtu, dodajmy kilka zmiażdżonych ząbków czosnku. Doskonały jest również czosnek posmarowany na grzance i kromce chleba z masłem. Będzie również świetnym uzupełnieniem prostej sałatki z pomidorów i cebuli.

A jeżeli dopadnie nas przeziębienie to najlepsze będzie mleko z miodem i zmiażdżonym czosnkiem, albo sok z cytryny z miodem z dodatkiem roztartego ząbka czosnku. W okresie jesienno zimowym możemy przygotować następujące nalewki czy napoje czosnkowe, które bardzo szybko i skutecznie wzmocnią nasz organizm i podniosą jego odporność.

Przepisy:

Nalewka czosnkowa: 100g rozdrobnionego czosnku zalać 0,5l wódki (40%). Trzymać w temperaturze pokojowej 10 dni, co jakiś czas wstrząsnąć. Następnie przecedzić i przechowywać w lodówce. Stosuje się 10-20 kropli na 1/4 szklanki wody, 2-3 razy dziennie. Kurację taką robimy przez 3 miesiące. Następną możemy rozpocząć po kilkutygodniowej przerwie.

Napar z czosnku: Zmiażdżyć 2-4 ząbki czosnku, zalać szklanką gorącego mleka. Pić na noc przez 3-4 tygodnie. Można dołożyć łyżkę miodu.

Napój czosnkowy: Rozcieramy 10-20 ząbków czosnku, wyciskamy sok z 2-3 cytryn. Zalać 0,5 l przegotowaną chłodną wodą. Przechowywać w lodówce i pić po łyżce przed każdym posiłkiem - uprzednio wstrząsnąć butelką.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Paloma (Gość)

    Bardzo lubie doprawiać czosnkiem potrawy. w sumie nie wyobrażam sobie go nie mieć w kuchni :) jest super na wszystko i do wszystkiego :)

  2. gosia22 (Gość)

    Czosnek jako lek jest dobry tylko najgorsze jest to ze nie kazdy go lubi :(

  3. zendab1@yahoo.com (Gość)

    Czosnek pomaga w spaniu , spisz o wiele lepiej ale sam .............................

  4. Rydz (Gość)

    Czosnek górą :)

  5. łysy (Gość)

    Znam takich co bez czosnku im z ust..... :) ))))))

  6. łysy (Gość)

    A sam czosnek to kat dla wirusów i grypy, żadne specyfiki typu "gripex" nie pomagają tak jak on. ;)

  7. łysy (Gość)

    Czosnek , baniaczek wódeczki czasem i ciepłe piersi wieczorem i nic mnie nie ruszy;D

  8. Elka (Gość)

    Czosnek to jest to ale pózniej to jest oddech.......

  9. Doooma (Gość)

    Czosnek Górą ! ;D

  10. goscc (Gość)

    dzis zaczynam kuracje czosnkowa, mam problemy z zatokami po jakims czasie podziele sie efektami.....

  11. gość (Gość)

    witam a co powiecie o 2 zabki czostky przeciśniete zalane wrządkiem trzymać pod przykryciem połowa szklanki troszke przestygnie a potem wycisniecie połowe cytryni i dwie łyrzeczki miodu?

  12. Karla (Gość)

    własnie dzisiaj zrobiłam miksture dla moich dzieci,wycisłam sok z całej cytryny,dodałam 4 łyżki miodu,cała cebulę pokrajałam w kosteczkę i i dodałam posiekany czosnek tak z 5 kawałków.Wszystko odstawiam do lodówki na pare godzin i jak sie pojawi soczek daje go moim dzieciom 3 razy dziennie po 5 ml.Zawsze działało tym bardziej,ze dzieci często mi chorowały...

  13. Marianek (Gość)

    Ja jem 2 a nawet 3 ząbki dziennie. Dobry jest i zdrowy, a co do zapachu to lepiej żeby z gęby capiło niż żeby zrezygnować z jego dobroczynnych właściwości. Zawsze zresztą można zjeść przed snem!

  14. michał (Gość)

    Zrobiłem nalewkę z chińskiego czosnku (sprasowany czosnek i czysta wódka).
    Po pierwszym tygodniu miała kolor niebieski, po następnych coraz bardziej intensywny zielony, płyn był klarowny.
    Zrobiłem więc z polskiego czosnku i tego samego gatunku wódki.
    Kolor niezmiennie biały, jak odrobina mleka w wodzie, płyn jest lekko zmętniały.
    Nie potrafię tego zinterpretować.

  15. DegustatorURH (Gość)

    Czosnek to jest błogosławieństwo trzeba doceniac jego działania uwielbiam go jeśc siekam sobie ząbek smaruje chleb masełkiem i na to ten czosnek posiekany i mmmm ; d

  16. gosc (Gość)

    czosnek to jest to uwielbiam go ,tylko ten oddech powalajacy troche mnie odrzuca :) polecam na wszystko!!!

  17. Gość serwisu (Gość)

    Czosnek jest wielki,moja rada na spożycie.Trzy ząbki posiekaj bardzo drobno
    i spożyj na 2 porcję obficie przepijając wodą mineralną.Gwarantuje Ci zdrowie.
    Warónek,codziennie przez miesiąc, potem zrób przerwę i znowu seria.
    .

  18. gość (Gość)

    czosnek zbawienienny na wszystkie dolegliwości! Nerwica, marskość, wrzody, bóle, infekcje itd.
    Ja zdjadam kilkanaście kilo rocznie... nie wiem co to grypa i inne choróbska. Od trzech miesięcy zwiększyłem dawkę na 4 ząbki z masłem i chlebem codziennie.... chiński czosnek to trucizna, tylko polski!

  19. Marian Seredyński (Gość)

    Jestem lekarzem od 23 lat. Sam przekroczyłem już pięćdziesiątkę i nigdy nie jadłem czosnku (ani cebuli nawet). Można powiedzieć, że dysponuję tzw. końskim zdrowiem. Znam za to wiele osób, króre ciężko chorują od czosnku. Niestety prawda jest taka, że czosnek - nawet w małych ilościach - jest śmiertelną trucizną. Może być przyczyną niewydolności krążenia i oddychania, alergii, fotodermatozy. Bardzo niekorzystnie wpływa na chorych cierpiących na zapalenie płuc, nerek oraz żołądka i jelit. Całkowicie odradzam używanie czosnku kobietm w ciąży i matkom karmiącym. Jeżeli komuś zależy na własnym zdrowiu i zdrowiu swojej rodziny, to może lepiej się zastanowić zanim rozgnieciemy kolejny ząbek czosnku, gdyż cena jaką przyjdzie nam zapłacić może być wysoka.

  20. do P.Serecośtam (Gość)

    Jeżeli lekarz pisze takie bzdury to musi mieć KOŃSKI ........................ŁEB. Pradziad jadł czosnek, dziadek jadł i ojciec także. Po pana diagnozie można normalnie samemu iść do kostnicy.

  21. MAŁA (Gość)

    Teraz wiadomo dzięki komu tak dobrze kręci się ten biznes farmaceutyczny, lekarze przepisują nam drogie leki które z regóły przynoszą więcej skutków ubocznych niż pomagają, za to jeżdżą na drogie wycieczki zagraniczne...sama byłam tego przykładem nabijania takim ludzią kasy - wieczne przeziębienia, anginy, grzybice, migreny... przepisywane drogie lekarstwa tylko pogarszały mój organizm, a kasy w portfelu ubywało, więc rzuciłam to wszystko w cholerę i też zaczęłam kurację czosnkową i od tąd wszystkie problemy zdrowotne zniknęły a kasy w portfelu przybyło. Wiadomo taki lekarz jak pan Marian będzie zawsze negatywnie się wypowiadał na temat czosnku bo gdyby wszyscy ludzie zaczęli spożywać czosnek to upadła by cała ta machina farmaceutyczna a pan Marian poszedłby na bezrobocie...

  22. Czosnkowa pani (Gość)

    Zgadzam sie z wszystkimi ,ktorzy pisza o cudownych wlasciwosciach czosnku.Jeszcze spozywanie go nikomu nie zaszkodzilo,raczej pomoglo.Jedyna tylko rzecz- spozywac nalezy wszystko z umiarem.Tak ,ze spozywajmy go z umiarem a bedziemy zdrowi i silni!!!Niech zyje czosnek!!

  23. Czosnkowa pani (Gość)

    Zgadzam sie z wszystkimi ,ktorzy pisza o cudownych wlasciwosciach czosnku.Jeszcze spozywanie go nikomu nie zaszkodzilo,raczej pomoglo.Jedyna tylko rzecz- spozywac nalezy wszystko z umiarem.Tak ,ze spozywajmy go z umiarem a bedziemy zdrowi i silni!!!Niech zyje czosnek!!

  24. marlena (Gość)

    Byc moze i u doroslych sie sprawdza.Jednak to co ja musze powiedziedz to to,ze u maluszka jest totalnie nie wskazany.Dlatgeo tez lepiej w takim przypadku jest podac antybiotyki plus oczywiscie dla oslony probiotyk.

  25. xyz (Gość)

    Czosnek to antybiotyk, ma działanie przeciwBAKTERYJNE, a wirusy nie są BAKTERIAMI.