Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Czy odchudzanie przedłuży nam życie?

Według większości badań wykonanych na przestrzeni ostatnich lat wykazuje, że kluczem do „wiecznego” życia jest ograniczenie spożywania kalorii. Jednak najnowsze badanie amerykańskich naukowców pokazuje, że dotychczasowe wyniki nie do końca mogą być prawdą.

Jesteśmy przekonani, że osoby szczuplejsze żyją dłużej, a to nie zawsze prawda. Dowody na to znajdziemy wokół przyjaciół, znajomych i rodziny. Teraz także naukowcy potwierdzają nasze przypuszczenia i wątpliwości co do tego, że tylko chudzi są długowieczni. Przeprowadzono w tym celu badania kliniczne, analizujące żywotność muszek owocowych, których układ immunologiczny jest bardzo podobny do człowieka. Badano zależności od tego czy ich dieta była normalna, czy ograniczona (dietetyczna), a także czy muszki były zdrowe, czy też podano im patogeny bakteryjne.

Z analizowanego badania wynika, że ograniczenie pokarmów może znacząco osłabić nasz układ odpornościowy, co w konsekwencji podwyższy ryzyko wystąpienia u nas infekcji, a tym samym zdecydowanie nie wpłynie pozytywnie na wydłużenie naszego życia. Tylko prawidłowy dobór produktów dietetycznych może pozytywnie wpłynąć na nasze życie, a stała redukcja naszego pożywienia o określoną grupę pokarmów, może zdecydowanie negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Wcześniejsze badania, według których ograniczenie pożywienia wpływało na długość życia, wykonywane były w warunkach laboratoryjnych i nie odzwierciedlały życia codziennego, wraz z obecnymi w nim patogenami, powodującymi wszelkiego rodzaju infekcje.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość