Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Dieta bogata w wapń

To dieta, którą mogą, a nawet powinny stosować kobiety w każdym wieku. Pozwoli uchronić się przed ryzykiem osteoporozy.

Wapń dba o nasze kości, dobry nastrój oraz zgrabną sylwetkę. Więcej na jego temat znajdziesz w tekście - Wapń. Aby nie zbrakło go w naszej codziennej diecie należy jadać m.in.:

  • kapustę, zwłaszcza włoską. Ma ponad 100mg wapnia w 1g.
  • ser żółty - to cenna skarbnica wapnia, w 100g jest go aż 1000mg, ale nie należy się nim objadać, bo jest kaloryczny. Najlepiej wybieraj gatunki odtłuszczone.

  • brokuły - mają w 1g - 120mg wapnia, a oprócz tego dużo żelaza, potasu i kwasu foliowego. Są niskokaloryczne. 1g to tylko 22 kcal.
  • migdały - w 1g mają aż 254mg wapnia, ale podobnie jak ser, są kaloryczne, dlatego też zjadaj je, ale w niewielkich ilościach.

Przyrządzając dania obiadowe bogate w wapń wykorzystuj powyższe składniki, dodając je do drobiu lub ryb, najlepiej morskich. Na śniadanie i podwieczorek jedz natomiast nabiał - np. chudy twarożek (1g to 100 kcal i 150mg wapnia), plasterek żółtego sera (50g to 150kcal i aż 500mg wapnia); suszone owoce - figi (5g to 150kcal i 100mg wapnia) lub migdały; pij jogurty - mały kubeczek to 95 kcal i 100mh wapnia.

Co sprzyja przyswajaniu wapnia

  • witamina D - znajdziesz ją w mleku o zawartości tłuszczu powyżej 2 % i we wszystkich rodzajach ryb.
  • magnez - znajdziesz w pieczywie pełnoziarnistym, ryżu, orzechach, siemieniu lnianym, groszku.
  • mangan - czuwa z wapniem nad prawidłową pracą układu krwionośnego. Jego źródłem są ziarna zbóż, owoce leśne, buraki, marchew, szpinak, sałata, szczypior, rzeżucha.
  • bor - wraz z wapniem odpowiada za zdrowe zęby, najwięcej go znajdzuje się w winogronach, jabłkach i brokułach.
Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. kinia (Gość)

    co to za twarożek, który ma w 1g 100kcal i ser żółty 5g - 150 kcal :-)

  2. Ukasz (Gość)

    LOL! jeden gram sera żółtego zapewnia całodzienne zapotrzebowanie na wapń! :D Chyba komuś się wszystko pokićkało o 2 rzędy wielkości! Zamiast 1g powinno być 100g

  3. Mac (Gość)

    No tak, z artykułu wynika, że żółty ser jest w 100% z wapnia :)

POLECAMY