Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Dieta garściowa

Ludzkie ciało to wielce skomplikowany mechanizm, w którym zachodzi wiele ciekawych zależności. Z uwagi na to, że każdy z nas jest nieco inni, różne powinny też być plany optymalnego żywienia. Specyficznym rodzajem diety odchudzającej jest dieta garściowa, dostosowana do indywidualnych wymogów każdej osoby.

W diecie garściowej obowiązuje bardzo prosta zasada. Polega ona na jedzeniu 5 posiłków dziennie, w ilości odpowiadającej wielkości naszej zaciśniętej dłoni. Jednocześnie, dietetycy zalecający ten plan żywienia wykluczają z codziennego jadłospisu tłuszcze, mięso i białe pieczywo. W dodatku, każda nawet niskokaloryczna przekąska czy też owoce i jarzyny są traktowane jako odrębny posiłek.

Sposób stosowania diety garściowej

Zaletą diety garściowej jest to, że wyrabia ona bardzo korzystny nawyk regularnego odżywiania się, mniej więcej o tych samych porach dnia. Porcja na jeden posiłek powinna odpowiadać wielkości zaciśniętej dłoni, ale trudno to zmierzyć. Jest to pojemność mniej więcej około 250 ml lub 250 g wagi. Z uwagi na to, że posiłki w diecie garściowej nie należą do największych, należy zadbać o to, aby zawierały one wartościowe składniki odżywcze.

Początkowo stosując dietę można odnieść wrażenie, że zjadane posiłki są niewystarczające, ale jest to całkowicie normalny objaw. Organizm musi się przyzwyczaić do mniejszych dawek, a żołądek skurczyć, ponieważ nie otrzymuje tak dużych posiłków jak wcześniej. Można wtedy podsypywać nasze posiłki sproszkowanym błonnikiem, który zlikwiduje irytujące uczucie głodu, ponieważ wypełni żołądek.

Bardzo istotne jest, aby przy stosowaniu diety garściowej pić dużo płynów. Najbardziej zalecana jest przy tym woda mineralna niegazowana, herbata czy też suszone zioła, które należy spożywać przed lub w czasie posiłków. Dzięki spożywaniu zwiększonej ilości płynów organizm będzie nawodniony i dobrze oczyszczony z niepotrzebnych toksyn. Można wypijać jedną niesłodzoną kawę dziennie.

Nie należy podjadać pomiędzy posiłkami, które powinny być spożywane mniej więcej co 2,5 do 3 godzin, ponieważ jest to liczone jako odrębny posiłek. Nawet zdrowe przekąski, czyli owoce lub warzywa, nie powinny być zjadane poza kolejnymi posiłkami dziennymi. Wszelkie słodycze powinniśmy wykreślić z naszej diety, podobnie jak chipsy i napoje gazowane.

Dieta wydaje się prosta i łatwa w stosowaniu, jest też bardzo skuteczna, ponieważ bardzo szybko zauważymy jej rezultaty. Stosując dietę garściową zrzucimy od 4 do 6 kilogramów miesięcznie.

Przykładowy jadłospis

Zabronione jest spożywanie tłuszczy, mięs i białego chleba. Generalnie należy unikać tłuszczy nasyconych i węglowodanów mających wysoki Indeks Glikemiczny, czyli białego cukru, słodyczy, wysokoprzetworzonych potraw oraz należy ograniczyć sól, którą można zastąpić używając przypraw i naturalnych składników takich jak cytryna i czosnek.

Zalecane jest spożywanie posiłków, w których znajdzie się pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron, brązowy ryż, dobre tłuszcze roślinne i nienasycone tłuszcze zwierzęce oraz dużo warzyw i owoców.

Efekty uboczne diety garściowej

Według wyliczeń fachowców, jedząc 5 posiłków dziennie, w ilości takiej, jak nasza garść, dostarczamy organizmowi zaledwie 800-1000 kcal, a więc jest to stanowczo zbyt mało dla dorosłego człowieka.

Z uwagi na dostarczanie organizmowi bardzo niskiej wartości kalorycznej posiłków, uczucie sytości nie trwa długo i człowiek zmaga się z nieustającym głodem. Ponadto, stosując dietę garściową można mieć problemy z perystaltyką jelit. Przemiana materii u każdego z nas ulega powolnym zmianom, dlatego też zanim zdążymy się przystosować do zupełnie nowych warunków żywieniowych, możemy nabawić się anemii, cierpieć na zaburzenia snu, apatię, a nawet niedożywienie.

Brak węglowodanów jest równoznaczny z brakiem energii i z tego względu dieta garściowa nie jest najlepszym rozwiązaniem kłopotów z nadwagą. Dieta garściowa powoduje, że na ogół szybko tracimy siły, dlatego też nie tyle chudniemy, co raczej osłabiamy własny organizm. Dieta tego typu prowadzi ogólnie rzecz ujmując do problemów przewodem pokarmowym, który nie jest w stanie funkcjonować w pełni normalnie, a głodzenie się wyniszcza organizm.

Diety garściowej nie powinny stosować osoby chore, kobiety w ciąży i młodzież, która na co dzień potrzebuje dużo energii do nauki, zabawy czy uprawiania sportów.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Gostek (Gość)

    Czy to działa? :) chciałabym się pozbyć 5 kilo D: ale mam dylemat, czy ja schudnę 5 kg. to czy zostanie mi ta skóra ? :(

  2. sylwia (Gość)

    Ja stosuje diete garsciowa od 5 listopada 2012 r, jestem bardzo z niej zadowolona bo w ciagu 2 miesiecy schudlam 12 kg :) na poczatku bylo ciezko, ale zoladek przyzwyczail sie do malych porcji jedzenia...

  3. Duśka (Gość)

    Czegoś nie rozumiem w tej diecie, a mianowicie jak zjem 250 g posiłku i wypiję 250 ml herbaty to w żołądku będzie 500 ml, a nie 250. Dlaczego pisze, że można pić w czasie posiłku? Jak ma wyglądać kwestia picia?

  4. Duśka (Gość)

    Jeśli wypiję herbatę w trakcie jedzenia to w żołądku będę miała nie 250 g ale już 500 g (jedzenie + picie). Więc coś mi tu nie pasuje.