Dieta Jennifer Aniston
13,5 kg w ciągu pół roku - tyle udało się zrzucić aktorce Jennifer Aniston dzięki diecie, którą sama wymyśliła. Nazwała ją "9:1", a oto jej tajniki.
Główną zasadą diety jest takie ułożenie jadłospisu, aby składał się on w 90 % z niskokalorycznych i niskotłuszczowych pokarmów, zaś pozostałe 10 % to tzw. "małe szaleństwa". To właśnie te ostatnie pozwalają wytrwać w diecie i nie rzucać się na jedzenie po jej skończeniu. Powinno się starać tak komponować posiłki, aby 40% kalorii pochodziło z węglowodanów, 30% z białka, a pozostałe 30% z tłuszczów. Dzięki temu dieta jest zbilansowana i pozwala utrzymać w równowadze poziom insuliny i glukagonu. Ten ostatni odpowiedzialny jest za odkładanie i spalanie tłuszczu.
Podczas diety należy spożywać pokarmy bogate w błonnik i skrobię (musli, ziemniaki gotowane w mundurkach, fasolkę, kukurydzę i chleb) oraz dużo warzyw i owoców. Tłuste potrawy i słodycze trzeba ograniczyć, podobnie jak kawę i sztucznie słodzone napoje gazowane.
Dieta Jennifer Aniston nie powoduje bardzo szybkiego chudnięcia, ale za to jej rezultaty są trwałe. Nie występuje po niej efekt jo-jo. Jest zróżnicowana i zbilansowana, dlatego nie ma specjalnych ograniczeń czasu jej stosowania.
Propozycja menu:
Śniadanie:
świeżo wyciskane soki owocowe lub warzywne, zielona herbata zamiast kawy, kromka pieczywa pełnoziarnistego z z twarożkiem i niskosłodzonym dżemem, ok. ½ szklanki płatków owsianych z łyżką rodzynek i szklanką odtłuszczonego mleka
Obiad:
gotowane ziemniaki, sałatki warzywne z jogurtem naturalnym, grillowana pierś z kurczaka, tuńczyk, bułka grahamka cienko posmarowana masłem roślinnym z 2 cienkimi plasterkami chudej wędliny, pomidorem i sałatą, kubek chudego jogurtu, owoce
Kolacja:
kurczak duszony z warzywami, np. pomidorami i kolorową papryką, doprawiony ziołami, pizza domowej roboty na cienkim cieście, z serem o niskiej zawartości tłuszczu
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta