Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Dieta mleczna

Mleko jest niezwykle istotne dla zdrowia człowieka. Niestety, nabiał zbyt rzadko gości na naszych stołach, co prowadzi do poważnych niedoborów w organizmie. Stąd pomysł na dietę mleczną.

Dieta mleczna niewątpliwie dostarcza do organizmu wiele witamin, mikroelementów i ważnych składników odżywczych, ale jednocześnie budzi zastrzeżenia dietetyków. Warto zaznaczyć jednak, że dieta mleczna wbrew pozorom nie składa się tylko i wyłącznie z mleka, ale w jej jadłospisie znajduje się wiele pochodnych, mlecznych produktów. W diecie mlecznej nie można jeść słodyczy, ograniczeniu powinny ulec tłuszcze i węglowodany. Podstawową zasadą jest to, aby „jeść połowę tego, co zwykle”.

Mleko niemalże w całości pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń, który jest istotnym pierwiastkiem w procesie budowy i rozwoju kości. Ponadto, mleko jest źródłem witaminy A, B2, oraz B12. Witaminy te uelastyczniają i dotleniają skórę, a także poprawiają jej ukrwienie. Mleko to także mikroelementy, takie jak cynk i magnez, zapewniające energię i siły witalne.

Zbilansowana dieta powinna zawierać mleko, ponieważ jest ono jej bardzo ważnym komponentem. Mleko jest źródłem pełnowartościowego białka, które dostarcza człowiekowi niezbędnego wapnia oraz witamin do budowy kości. Jak wskazują liczne badania i opinie dietetyków, spożycie wapnia zawartego w chudych produktach mlecznych, sprzyja odchudzaniu. Jeśli więc chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów musimy naszą dietę wzbogacić w produkty mleczne, rezygnując jednocześnie ze spożywania tłustych potraw i węglowodanów.

Stosowanie diety mlecznej

Diety mlecznej nie można stosować w trybie ciągłym. Zaleca się jej wykorzystywanie jedynie w trybie tygodniowym. Od poniedziałku do czwartku, obok normalnego jadłospisu (pozbawionego oczywiście tłustych i wysokokalorycznych produktów) obowiązuje zasada przynajmniej jednego posiłku mlecznego w porze obiadowej (przepis poniżej).

We wszystkie pozostałe dni, czyli w piątek, sobotę i w niedzielę, dietę można w miarę swobodnie modyfikować, ale w granicach zdrowego rozsądku. Najistotniejsze jest to, aby trzymać się podstawowych zaleceń dietetycznych (przykładowy jadłospis poniżej).

Oprócz mleka w przeróżnej postaci, które powinno stanowić co najmniej jeden z posiłków w ciągu dnia, zaleca się w mlecznej diecie spożywanie także bulionów warzywnych oraz napojów, w których jednym ze składników jest kakao i miód. Najistotniejsze jest to, że wspominany mleczny posiłek, nie koniecznie musi mieć postać zupy mlecznej.

Wręcz przeciwnie, twórcy diety wskazują, że typowe owsianki na mleku czy lane kluski lub kaloryczne kaszki, płatki i muesli nie będą sprzyjać odchudzaniu się z dietą mleczną. Na ich miejsce proponują oni jedzenie dużych ilości chudego twarogu z dodatkiem naturalnego jogurtu i miodu. Na podkreślenie zasługuje fakt, że miód w diecie mlecznej jest bardzo ważny, bowiem wpływa on na wzmocnienie serca i jest źródłem dodatkowej energii.

Poprzez produkty mleczne należy rozumieć spożycie przetworów mlecznych, które dostarczają naszemu organizmowi w zależności od wieku i płci od 800 do nawet 1200 mg wapnia dziennie.

Przykładowy jadłospis

Najważniejszym zaleceniem, z jakim spotkamy się w diecie mlecznej, jest spożywanie w okresie od poniedziałku do czwartku w porze obiadu jednego posiłku mlecznego. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten posiłek zjeść również na podwieczorek, śniadanie czy o każdej innej porze.

Przykładowy przepis na posiłek mleczny (od poniedziałku do czwartku):

  • 250g białego chudego sera
  • 1 odtłuszczony jogurt
  • 2 łyżeczki miodu

Ser rozetrzeć na masę, dodać jogurt i miód. Dokładnie wymieszać.

Od piątku do niedzieli można zastosować następujący jadłospis:

PIĄTEK

Rano

przed wstaniem z łóżka wypij 1/2 szklanki przegotowanej wody

Śniadanie

miseczka chudego mleka z 1 łyżeczką kakao i miodu

Przed południem

1 pomarańcza albo 1 grejpfrut i 1 litr wody pity w małych porcjach

Obiad

Befsztyk z polędwicy wołowej (150g) lub 200g gotowanej ryby z ziołami i cytryną lub 200g białego mięsa

2 godziny później

1 jogurt z 1 łyżeczką miodu

O godz. 16.00

napój z miodu (3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej połączyć z sokiem z 1 cytryny i łyżeczką miodu)

Po godz. 19.00

3 miseczki bulionu z jarzyn (bez soli) wypij w odstępach 10 - minutowych, a następnie zjedz 3 talerzyki ugotowanych jarzyn (co 20 min)

Przed snem

1 jogurt z łyżeczką miodu lub szklanka napoju z miodu

SOBOTA

Rano

Jak najdłużej pozostań w łóżku i pij w niewielkich ilościach co pół godziny: 1,5 l wody, sok z 2 świeżo wyciśniętych grejpfrutów, 1 szklankę mleka z dodatkiem 1 łyżeczki kakao i 1 łyżeczki miodu, 1/2 l bulionu

Po południu

1 jogurt z miodem, a 2 godziny później 1 napój z miodu

Na kolację

pieczony pstrąg (200g), miseczka zielonych jarzyn z lekkim sosem winegret

Przed snem

jogurt z łyżeczką miodu

NIEDZIELA

Rano

1/2 l wody, sok z 1 wyciśniętego grejpfruta, 15 minut później kakao z miodem i chudym mlekiem

Przed południem

wypij 1 l wody, po 1 szklance co pół godziny

Na obiad

200g białego mięsa z piersi kurczaka lub indyka, ugotowanego lub upieczonego w folii bez tłuszczu albo 200g chudej ryby, sałatka z zielonych warzyw z sokiem z cytryny

O godz. 15.00

kompot z 2 jabłek albo z suszonych owoców

Między godz. 17.00 a 19.00

szklanka napoju miodowego

Na kolację

bukiet z jarzyn z dodatkiem odrobiny sosu z oliwy lub masła, 1 ugotowany w łupinie lub upieczony w folii ziemniak

Przed snem

szklanka jogurtu z miodem lub 1 porcja napoju miodowego.

Po upływie 7-dniowej diety można już wrócić do swoich dawnych przyzwyczajeń żywieniowych, ale należy rozsądnie wprowadzać kolejne produkty do diety i przynajmniej raz w miesiącu zastosować tydzień diety mlecznej.

Efekty uboczne

Mleko krowie przez wielu specjalistów z zakresu żywienia jest uznawane za niekorzystne dla zdrowia człowieka, bowiem zawiera ono zbyt wiele zwierzęcego białka, co z kolei wpływa na podnoszenie się poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi i powstawania miażdżycy. Tej opinii przeciwstawiają się inni badacze, którzy podają całkowicie odwrotną tezę.

Efekty uboczne przy zastosowaniu diety mlecznej mogą być związane z alergiami na mleko krowie. Niemniej jednak, istnieje bardzo mały odsetek ludzi, którzy rzeczywiście są uczuleni na białka występujące w mleku.

Z jednej strony, należy stwierdzić, że mleko krowie jest zdrowsze od chociażby mleka sojowego i wspomaga ono proces odchudzania. Jednak jego nadmiar w naszej diecie u niektórych osób może spowodować pogorszenie stanu naczyń krwionośnych, a także zwiększać ryzyko chorób cywilizacyjnych. Może też wpływać na ograniczenie wchłanianie wapnia oraz obciążać takie narządy wewnętrzne jak nerki i wątroba.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Milkoshake (Gość)

    Nic w nadmiarze, ale ja też uważam że mleko jest zdrowe. Zwłaszcza z owocami. Ja wypijam szklankę dziennie z suplementem. Wielu "długowiecznych" podawało mleko jako swój sposób na nieśmiertelność i zdrowie ;)

  2. Eida (Gość)

    Jesteście strasznie niekonsekwentni w tym, co umieszczacie na portalu. W powyższym artykule piszecie że mleko jest bardzo istotne dla człowieka, a w innym że jest "cichym zabójcą". To jak jest w końcu? Niby dlaczego ktoś miałby stosować dietę, której jeden ze składników ma "zabójcze" właściwości?

POLECAMY