Dieta na lato
Latem, dojrzewajace w słońcu owoce i warzywa, aż same się proszą, by je zjeść lub wrzucić do garnka. Piękna pogoda dodatkowo zaprasza na spacer i aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu. Ta pora roku jest więc idealna, aby zmienić złe przyzwyczajenia i nauczyć się jeść mądrze, bez liczenia kalorii. Spróbujcie sami!
Kilka kilogramów mniej to kusząca propozycja dla każdego, kto na co dzień boryka się ze swoją wagą. A jeśli jeszcze do tego zbliża się wymarzony urlop nad morzem... Pragnienie, by pozbyć się nadmiaru ciałka tu i ówdzie staje się wówczas palące! Ale bez paniki. Zacznij stosować dietę, którą proponujemy, a kilogramy posypią się same. Najważniejsze jest, abyś pamiętała o codziennym zjadaniu trzech posiłków o regularnych porach dniach. Nie omijaj żadnego, zwłaszcza śniadania! To zastrzyk energii na cały dzień, ale także sposób na uruchomienie procesów metabolicznych twojego organizmu, które ułatwią zamianę pokarmu w energię, zamiast w tłuszcz.
W południe zjedz lekki obiad, a główny posiłek wieczorem, nie później jednak niż o godz. 18.00 lub 3 godziny przed snem. Jeśli poczujesz głód wcześniej, możesz zjeść podwieczorek.
Pij dużo wody mineralnej, około 1,5 - 2 litrów dziennie, herbatę zieloną, czerwoną i owocową. Posiłki komponuj sama, pamietając o tym, aby w każdym znalazła się porcja warzyw i ziaren.
Nie musisz liczyć kalorii i odważać porcji. Jeśli będziesz przestrzegała naszych zaleceń, powoli zaczniesz gubić kilogramy (0,5 - 1 kg tygodniowo). Niewielki, ale systematyczny spadek wagi to gwarancja, że twoja cera pozostanie gładka, unikniesz efektu jo-jo i na długo zachowasz smukłą sylwetkę.

Przykładowe menu
Śniadanie:
Miseczka muesli bez cukru, wymieszanych z garścią świeżych owoców sezonowych np. malin, jagód, truskawek i szklanką jogurtu lub odtłuszczonego mleka (może być też sojowe, wzbogacone wapniem).
Kromka pełnoziarnistego chleba, jajko na miękko, świeże owoce lub sok.
Obiad:
Miseczka makaronu z sosem pesto - ze zmiksowanej bazylii, czosnku, oliwy, parmezanu i orzeszków pinii lub słonecznika, sałatka ze świeżych pomidorów i cebuli.
Talerz pokrojonych w słupki warzyw, np. marchewka, ogórek, czerwona papryka, kalarepka z dipem (jogurt naturalny wymieszany z łyżką majonezu i twarożku odtłuszczonego, doprawiony sosem chili), pełnoziarnista bułeczka.
Podwieczorek:
Kubek odtłuszonego jogurtu lub kefiru.
Garść pestek słonecznika lub dyni.
Kolacja:
Ryba w folii upieczona na grillu, jeden ugotowany ziemniak, gotowane brokuły lub fasolka szparagowa.
Kurczak z ryżem i warzywami smażony krótko w woku, po chińsku.
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta