Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Dieta na sprawne i mocne stawy

To w jakiej kondycji są stawy zależy od tego co jemy, bo to właśnie żywność jest naturalnym źródłem substancji, które budują stawy i kości. Są też takie produkty, które leczą i zapobiegają stanom zapalnym oraz łagodzą ból.

Najważniejszym źródłem wapnia jest nabiał. Każdego dnia powinno jeść się sery, pić kefir, mleko lub jogurt. Nabiał jest też źródłem białka, budulca chrząstki stawowej. Swoim składem dorównuje białku pochodzenia zwierzęcego i znacznie przewyższa białko pochodzące ze zbóż i warzyw strączkowych.

W diecie powinno znaleźć się pieczywo pełnoziarniste, razowe, makarony razowe, ryż brązowy. Dobrym dodatkiem do płatków owsianych, czy jogurtów będą otręby i siemie lniane. Nie powinno też zabraknąć warzyw strączkowych. Produkty te dostarczają błonnika, witamin z grupy B (łagodzących stres). A długotrwały stres może wywołać bardzo niekorzystne zmiany w mazi stawowej.

Ryby morskie to bogate źródło kwasów omega-3, które poprawiają ruchowość stawów oraz nasilają wytwarzanie hormonów tkankowych łagodzących procesy zapalne w stawach. Tłuste ryby mają jak np. makrela, halibut, dorsz, śledzie, sardynki, tuńczyk dostarczają witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia i działa przeciwzapalnie.

Również oleje takie jak: olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek mają korzystny wpływ na stawy. Cenne są także orzechy włoskie i siemie lniane. Oprócz kwasów omega-3 zawierają witaminę E, która ma działanie przeciwzapalne.

Produkty takie jak cebula, czosnek oraz przyprawy bazylia, mięta, anyż, goździki, szałwia, chrzan zawierają związki siarki, które ograniczają wytwarzanie hormonów tkankowych podtrzymujących stan zapalny.

W naszym codziennym menu nie powinno oczywiście zabraknąć warzyw i owoców. Najbardziej wskazane to: marchew, brokuły, kapusta, buraki, pietruszka, seler, por, żurawina, truskawki cytrusy, owoce dzikiej róży. Produkty te są źródłem antyoksydantów, zapobiegających procesowi zwyrodnieniowego i opóźniającego starzenie się stawów. A zawarta w nich witamina C jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.

Z napojów najlepsze będą te, które dostarczają dużo dobrych dla stawów bioflawonoidów, np. soki z winogron, czarnej porzeczki, aronii, ale również zielona herbata. Można również wypić lampkę czerwonego wytrawnego wina, ale tylko od czasu do czasu.

Produkty, które powinno się ograniczyć, ale niektóre nawet wyeliminować z naszej diety to:

  • tłuszcz zwierzęcy (utrudnia wchłanianie się białek)

  • czerwone mięso, olej słonecznikowy, kukurydziany (zawierają kwas arachidowy, który sprzyja stanom zapalnym stawów jak również blokuje działanie tłuszczu rybiego)

  • białe pieczywo, produkty z mąki (z produktów tych łatwiej tyjemy i tym samym obciążamy stawy)

  • chipsy, zupy z torebek, potrawy fast food (zawierają dużo konserwantów, które niszczą stawy)

  • alkohol, mocna kawa i herbata (zwiększają utratę wapnia i zmniejszają przyswajalność białka, a kofeina obniża wchłanianie wapnia z posiłków, unikamy więc picia kawy po posiłku).

Zmiany reumatoidalne stawów mogą mieć też tło alergiczne. Niektóre składniki pokarmowe wywołują alergie. Może to być np. mąka, czekolada, owies, kukurydza, pomidory, ziemniaki. Chorzy uczuleni na gluten nie powinni jeść pieczywa pszennego i mieszanego, kaszy manny, a pacjenci nie tolerujący laktozy nie mogą pić mleka.

Każdy komu dokuczają bóle stawów powinien sam obserwować po jakich produktach bóle się nasilają i wyeliminować go z diety.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. mery (Gość)

    Z jednej strony należy wyeliminować mięso, ale z drugiej takie rzeczy jak gicz są zbawienne dla stawów. No zawsze można zastąpić kolagen w nich zawarty przez jakiś suplement. Ważne by dostarczać tych białek organizmowi.

  2. aza (Gość)

    pić żelatynę!
    jedna łyżka stołowa na szklankę ciepłej wody rozpuścić i wypić raz lub wda razy dziennie

  3. Christina (Gość)

    Chrząstki
    z kostek, żelatyna, galaretki, a dodatkowo suplementacja kolagenem i
    wówczas stawy działają jak należy.

  4. poziomka35

    mi pomocny okazął się suplement Stavin na bolące i strzelające stawy :) przyjmuję go już kilka tygodni i myślę o powrocie do biegania :)

  5. górfanka (Gość)

    moja dieta to wcinanie żelków :) koniecznie muszą być Złote misie od Haribo ponieważ tylko one mają to dobrą żelatynę... moja recepta to taka: 2x dziennie po 2 sztuki miśków (nadmiar i tak organizm oddali a i żelki się nie znudzą) :)

  6. renata (Gość)

    Niestety, przypadłości związane z bólem stawów często dotyczą osób starszych. A jak wiadomo, nie jest to na ogół najbardziej zamożna grupa w naszym kraju. Ryby zaś, które uwielbiam są po prostu koszmarnie drogie. Kilogram dorsza 26 zł! powiedzmy, że musiałabym zjeść z 20-25 deko. ok 7 zł dziennie na rybkę, samą, bez dodatków. Naprawdę wolę, mimo miłości do dorszyka, wydać 2.5 na dzienną dawkę kropli Vital3, które zawierają kolagen typu II. Ten zaś regeneruje chrząstkę stawową. Za cenę jednej porcji ryby mam 3 porcje preparatu z kolagenem.

  7. Michał (Gość)

    Renata, ja od 4 miesięcy biorę Vital3. Już po 3 tygodniach zauważyłem pozytywne zmiany. Zrobiłem zalecaną przerwę i kolejna porcja...teraz mam kolejną przerwę i wezmę jeszcze co najmniej jedno opakowanie. Nic mnie już nie boli...

POLECAMY