Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Dieta niskokaloryczna poprawia pamięć

Według niemieckich naukowców, wystarczy zmniejszyć liczbę zjadanych kalorii o jedną trzecią, aby poprawiła się nam zdolność zapamiętywania.

Aby zbadać zależność pomiędzy dietą niskokaloryczną a poprawą pamięci, naukowcy z Uniwersytetu w Muenster przeprowadzili badania na grupie 50 osób około 60. roku życia. Podzielono ich na trzy grupy. Ochotnicy z pierwszej grupy byli na diecie niskokalorycznej (o 30% mniej kalorycznej), z drugiej - na diecie, w której zawartość kaloryczną jedzenia zwiększoną (o 20%) zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (zdrowych tłuszczów), jak oliwa z oliwek, czy tłuszcze rybie. Trzecia grupa była na normalnej diecie. Zarówno przed, jak i po badaniach, wykonano u tych osób testy pamięciowe. Okazało się, że u osób pozostających na diecie niskokalorycznej wyniki zapamiętywania były lepsze niż u tych, które jadły normalnie lub więcej (w tych grupach zdolności pamięciowe pozostały bez zmian). Wyniki badań zostały opublikowane na łamach pisma "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Dieta wysokokaloryczna nie służy więc naszemu mózgowi (więcej tutaj), ale nie należy przesadzać z ograniczaniem ilości spożywanych kalorii. Dla ludzi z niedowagą może być to nawet niebezpieczne. Istnieją poza tym dowody na to, że diety odchudzające mogą zakłócać funkcje mózgu i zdolność do zapamiętywania. Ograniczenie ilości spożywanych kalorii powinno się odbywać pod okiem specjalistów, zwłaszcza u osób w podeszłym wieku.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość