Dieta przy niedokrwistości
Niedokrwistość to za niski poziom hemoglobiny lub mała liczba erytrocytów (czerwonych ciałek we krwi). Gdy jest ich za mało, komórki są niedotlenione.
Niedokrwistość wywołuje następujące dolegliwości: zawroty i bóle głowy, zmęczenie, przyspieszony rytm serca, zaburzenia pamięci, pękanie kącików ust, bladość skóry, łamliwe paznokcie, ciągłe uczucie zimna. Czasem niedokrwistość wynika z niedoboru kwasu foliowego, witaminy B12, miedzi i kobaltu, ale najczęściej jest to niedobór żelaza. Przyczyną takiego stanu może być złe odżywianie, zaburzenia przyswajania żelaza z przewodu pokarmowego, obfite miesiączki.. Podczas okresu tracimy od 10 -30 mg żelaza, a w przypadku obfitych krwawień jeszcze więcej.
Podobnie dzieje się w czasie ciąży i kamienia piersią. Sytuację pogarsza fakt, że młode kobiety stosują wyczerpujące diety odchudzające, głodówki, nie zastanawiając się, że z każdym dniem przyjmują coraz mniej żelaza.
Nowoczesne środki farmakologiczne szybko sobie radzą w pokonaniu niedokrwistości, ale najlepsze efekty daje odpowiednia dieta. Przyswajanie żelaza ułatwia pełnowartościowe białko zwierzęce. Zalecane produkty: mięso i jego przetwory, podroby (np. wątroba, serce, nerki), drób, ryby, żółtka jaj. Zawierają one witaminę B12, która zapobiega niedokrwistości. W diecie powinny się znaleźć warzywa strączkowe, warzywa zielone, płatki owsiane, suszone owoce, kakao, nasiona dyni, pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze (np. pęczak), makarony razowe. Wszystkie te produkty są najlepszymi źródłami żelaza. W diecie nie powinno również zabraknąć:buraków, papryki, natki pietruszki, brokułów, kalafiora, pomidorów, ziemniaków, truskawek, szczypiorku, czarnych porzeczek,owoców dzikiej róży. Po posiłkach pij soki: pomarańczowy lub z aronii. Warzywa i owoce dostarczają sporo witaminy C, która 2-3 krotnie zwiększa przyswajalność żelaza.
Bardzo ważne miejsce w diecie zajmują kiełki - zawierają one kwas foliowy, który zapobiega tzw. niedokrwistości hemolitycznej i megablastycznej. Uzupełnieniem jadłospisu powinny być: migdały, orzechy, ziarna słonecznika, olej rzepakowy i słonecznikowy. Dostarczają one witaminę E, która zmniejsza ryzyko niedokrwistości. Natomiast chrzan oraz miód sporo miedzi i kobaltu niezbędnych do wytwarzania erytrocytów. Jeżeli przyczyną niedokrwistości są schorzenia przewodu pokarmowego połączone z biegunką, trzeba ograniczyć surowe warzywa i owoce. Zamiast nich zaleca się soki owocowo - warzywne. Decyzję musi podjąć lekarz. Przy niedokrwistości powinno się ograniczyć spożycie mleka i jego przetworów. Zawierają mało żelaza, a sporo wapnia obniżającego przyswajanie żelaza nawet o 75%. Tak samo działa picie kawy i herbaty, zwłaszcza w czasie posiłków. W diecie ograniczamy do minimum szczaw, szpinak, rabarbar, boćwinę - dostarczają sporo szczawianów, które w znacznym stopniu zmniejszają przyswajanie żelaza. Powinno się również zrezygnować z pieczywa pszennego, cukru i słodyczy. Są one jedynie źródłem pustych kalorii i nie dostarczają cennych witamin i minerałów.
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta