Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Dieta rozdzielna

Twórcą diety jest dr William Howard Hay. Kiedy sam bardzo ciężko zachorował, lekarze nie dawali mu większych szans na przeżycie. Wtedy to postanowił zainteresować się medycyną naturalną i dzięki zmianie sposobu odżywiania pokonał chorobę.

Później dr William Howard Hay sam zaczął leczyć w ten sposób swoich pacjentów. W 1930 roku opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu pokarmów.

Dieta rozdzielna opiera się na podziale produktów na trzy grupy: węglowodanową, białkową i neutralną. Podstawową zasadą jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej z grupą węglowodanową. Natomiast produkty z obu grup można łączyć z grupą neutralną. Dr Hay uważa, że mieszanie tych grup powoduje nadmierne obciążenie układu trawiennego i jest przyczyną wielu chorób.

1.Grupa białkowa - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, ryby, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe.

  • mięso gotowane
  • gotowany drób
  • gotowane kiełbasy i wędliny
  • gotowane, nie wędzone ryby
  • gotowane owoce morza
  • wyroby sojowe
  • jajka
  • mleko
  • ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m.
  • gotowane pomidory
  • soki owocowe, wytrawne wina, herbaty owocowe
  • owoce jagodowe (oprócz czarnych jagód)
  • owoce ziarnkowe (oprócz słodkich miękkich jabłek)
  • owoce pestkowe
  • winogrona
  • owoce cytrusowe
  • owoce egzotyczne (oprócz bananów oraz świeżych fig i daktyli)

2.Grupa węglowodanowa - pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze...

  • zboża pełnoziarniste
  • kasza gryczana
  • produkty pełnoziarniste
  • ziemniaki
  • banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle
  • suszone owoce (oprócz rodzynek)
  • fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek
  • mąka ziemniaczana
  • proszek do pieczenia
  • budyń

3. Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki kukurydzę) owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda. tłuszcze (oprócz utwardzanych, białych tłuszczów)

  • zakwaszane produkty mleczne
  • słodka śmietana i śmietanka do kawy
  • sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.
  • białe sery
  • surowe lub wędzone wędliny
  • surowe mięso
  • surowe, marynowane lub wędzone ryby
  • warzywa i sałaty
  • grzyby
  • kiełki i zarodki
  • zioła i przyprawy
  • orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona
  • czarne jagody
  • rodzynki
  • oliwki
  • żółtko
  • drożdże
  • bulion warzywny
  • wysokoprocentowe czyste alkohole
  • żelatyna

Nie można więc jeść mięsa z ziemniakami ani ryżem, jedynie z warzywami, ani też pieczywa z mięsem. Można natomiast ryż jeść z warzywami, płatki z owocami itp. Możemy łączyć: białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami.

Najważniejsze zasady diety to:

  • niełączenie produktów bogatych w białko z produktami bogatymi w skrobię
  • spożywanie jednego rodzaju białka w jednym posiłku
  • niełączenie białek i kwasów w jednym posiłku
  • niełączenie białka i tłuszczu
  • niełączenie cukrów i białek
  • niełączenie skrobi i cukrów
  • niespożywanie deseru po dużym posiłku.

Przed każdym posiłkiem powinno się wypić szklankę soku ze świeżych warzyw lub szklankę wody albo herbaty owocowej. Zalecane jest również picie 1,5-2 litrów płynów dziennie - najlepiej wody niegazowanej.

Przykładowy jadłospis - zestaw I:

śniadanie - grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem i miodem

obiad - papryka nadziewana mięsem z marchewką i cebulą

kolacja - sałatka śledziowa ( śledzie, jabłko, cebula, śmietana)

zestaw II:

śniadanie - owsianka z bananami i miodem

obiad - ryż z warzywami

kolacja - pełnoziarniste spaghetti z w sosie z brokułów

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. gość (Gość)

    w jednej linice jest napisane ze mozna łączyć białka i tłuszcze a dwie linijki później ze nie można ich łączyć !!! czy ktos to w ogóle czytał?

  2. gaba (Gość)

    O ile dobrze zrozumiałam to nie należy łączyć białka z węglowodanami, a można łączyć z grupą neutralną w której są min. tłuszcze, natomiast węglowodany można również łączyć z grupą neutralna (min. tłuszcze).....byle nie białko plus węglowodany...

  3. Olimpfield (Gość)

    Dieta jest rewelacyjna, nie wymaga wielu wyrzeczeń. Waga szybko leci w dół bez większego wysiłku :) w 1 miesiąc poleciałam 8 kg, moj facet podobnie. Gdyby nie wakacje stosowałabym dietę dalej

  4. dani (Gość)

    To prawda,ta dieta działa.Sama ją wypróbowałam na swojej skórze.Minusem jest to,że stale trzeba myśleć co się je i zachowywać odstępy czasu,między posiłkami .Po zjedzeniu węglowodanów 3 godz.,a po białkach 4 godz. nie można nic przegryzać Najgorsze jest to,że chlebka nie można łączyć z wędliną,żółtym serem,rybą....

  5. krystyna (Gość)

    Jestem strasznie chuda. i ładna.
    fajna dieta.

  6. Daniel (Gość)

    zapomnialas jeszcze dodac .. że strasznie pusta ...

  7. madzina

    Hej mam pytanie czy może mi ktoś pomóc i doradzic jak jest z tym łączeniem co moge z czym łączyć .BŁAGAM POMOCY

  8. madzina

    Hej mam pytanie czy może mi ktoś pomóc i doradzic jak jest z tym łączeniem co moge z czym łączyć .BŁAGAM POMOCY

  9. gosia (Gość)

    MADZINA czytac nie umiesz po polsu czy co| ?? ?

  10. Ulka (Gość)

    dokładnie. chyba komuś sie coś pomyliło

  11. Annnnnnnnator (Gość)

    ile schudliście- gadac !!!!!! juz pare miesięcy od wpisów minęło....

  12. monika (Gość)

    o co tu chodzi bo nie rozumiem... "Możemy łączyć: białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami", a niżej: "Najważniejsze zasady diety to: niełączenie białka i tłuszczu". Zresztą w książkach Tombaka też są takie rażące sprzeczności.

  13. klaudia

    zasada jest prosta :) nie łączymy białek ze skrobia . Białko to mięso mleko jaja soja i ich przetwory. Skrobia to ziemniaki, zboża, kukurydza, rośliny strączkowe oraz ich przetwory. Owoców nie jemy do 30 minut przed i 3 godziny po posiłku bo zaburzaja trawienie. Warzywa mozna łaczyć ze wszystkim :) Jak ktoś chce porozmawiać na ten temat bądź dowiedzieć się więcej zapraszam do kontaktu przez mail. liberda.k@gmail.com Szukam grupy osób, której zależy na zdrowiu i dobrym wyglądzie do wymiany informacjami na temat zywienia :)

  14. ijoi (Gość)

    ooooooooooooooooooo

  15. pytanie (Gość)

    jak wygląda kwestia kromki chleba z dżemem?

  16. kasia (Gość)

    a zupy mozna jesc ?

  17. bugi (Gość)

    przytyłem na tej diecie 2 kg..... > :)

  18. kesia (Gość)

    jejkuuuu bugi...jak to-przytyles 2 kg ?? Ja wlasnie wczytuje sie we wszsytkie informacje o tej diecie i mialam nadzieje ze tym razem pojdzie bez bolu ale ze skutkiem a tu..bumm Koniec zludzen :/

  19. aga (Gość)

    Dieta jest świetna: kiedy ją pierwszy raz stosowałam schudłam w ciągu półtora miesiąca prawie 15 kilo :) a potem przez lata miałam spokój z dodatkowymi kilogramami..teraz znowu ją zaczynam i czekam aż wbiję się w kilka rozmiarów mniejszą kieckę ehhe

  20. ff (Gość)

    początkowa i końcowa część artykułu chyba się wykluczają:
    -Natomiast produkty z obu grup można łączyć z grupą neutralną
    -niełączenie białka i tłuszczu (GRUPA NEUTRALNA:sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.)-pomijam fakt zawartości i białka i tłuszczu w samym serze

    "niełączenie białek i kwasów w jednym posiłku" - o jakie kwasy chodzi?
    Pozdrawiam,
    ksienciu1@wp.pl

  21. doloresay1 (Gość)

    Hello. And Bye.

  22. yarosh1980 (Gość)

    bardzo mnie ucieszyło że mogę łączyć miód z bananami, miód z nasionami oleistymi, a nawet zboża z nasionami oleistymi (o ile węglowodany złożone nie stanowią więcej niż 20% posiłku). Ale dziwne, że nie można łączyć miodu z jogurtem. To chyba jakaś błędna informacja, bo na innych stronach o łączeniu pokarmów jogurt i inne zakwaszane produkty mleczne zalicza się do grupy neutralnej, a nie białkowej!

  23. Guga (Gość)

    Dlaczego cytrusy to grupa białkowa? Skoro w 100 g pomarańczy znajduje się 9,5 g węglowodanów, a białka tylko 1g? 100 gram cytryny to 6 g węglowodanów i tylko 0,8 g białka. Tak samo grejfrut, a może przede wszystkim, bo na 25,9 g węglowodanów przypada jedynie pół grama białka. Soki owocowe to też raczej węglowodany a nie białka... Bardzo zainteresowała mnie ta dieta rozdzielna, dlatego też chciałabym poczytać z wiarygodnych źródeł jakie produkty można łączyć a jakie nie.

  24. gość (Gość)

    "Dlaczego cytrusy to grupa białkowa? Skoro w 100 g pomarańczy znajduje się 9,5 g węglowodanów, a białka tylko 1g? 100 gram cytryny to 6 g węglowodanów i tylko 0,8 g białka. Tak samo grejpfrut, a może przede wszystkim, bo na 25,9 g węglowodanów przypada jedynie pół grama białka. Soki owocowe to też raczej węglowodany a nie białka..."

    wszystko się inaczej trawi, zawiera różne enzymy. tak samo jest z fasolą, która też zawiera węgowodany, a należy do białek. Cytryna to kwas, która w organizmie staje się zasadowa. Kwaśniejsze owoce lepiej łączą się z białkami, więc dlatego znalazły się kategorii białek. ja się stosuję do tej tabelki ( rozdzielnadieta.blog.pl/tabela ), coś pomiędzy hayem a tombakiem, nie ma idealnej diety rozdzielnej. Poza tym, po pozbyciu się śmieci z organizmu (toksyny i pasożyty) można mówić o korzyściach zdrowia

  25. martamarta

    witam
    a co ze straczkowym? jak nalezy je traktowac? do jakiej grupy zaliczyc?