Dieta rozdzielna
Twórcą diety jest dr William Howard Hay. Kiedy sam bardzo ciężko zachorował, lekarze nie dawali mu większych szans na przeżycie. Wtedy to postanowił zainteresować się medycyną naturalną i dzięki zmianie sposobu odżywiania pokonał chorobę.
Później dr William Howard Hay sam zaczął leczyć w ten sposób swoich pacjentów. W 1930 roku opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu pokarmów.
Dieta rozdzielna opiera się na podziale produktów na trzy grupy: węglowodanową, białkową i neutralną. Podstawową zasadą jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej z grupą węglowodanową. Natomiast produkty z obu grup można łączyć z grupą neutralną. Dr Hay uważa, że mieszanie tych grup powoduje nadmierne obciążenie układu trawiennego i jest przyczyną wielu chorób.
1.Grupa białkowa - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, ryby, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe.
- mięso gotowane
- gotowany drób
- gotowane kiełbasy i wędliny
- gotowane, nie wędzone ryby
- gotowane owoce morza
- wyroby sojowe
- jajka
- mleko
- ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m.
- gotowane pomidory
- soki owocowe, wytrawne wina, herbaty owocowe
- owoce jagodowe (oprócz czarnych jagód)
- owoce ziarnkowe (oprócz słodkich miękkich jabłek)
- owoce pestkowe
- winogrona
- owoce cytrusowe
- owoce egzotyczne (oprócz bananów oraz świeżych fig i daktyli)
2.Grupa węglowodanowa - pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze...
- zboża pełnoziarniste
- kasza gryczana
- produkty pełnoziarniste
- ziemniaki
- banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle
- suszone owoce (oprócz rodzynek)
- fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek
- mąka ziemniaczana
- proszek do pieczenia
- budyń
3. Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki kukurydzę) owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda. tłuszcze (oprócz utwardzanych, białych tłuszczów)
- zakwaszane produkty mleczne
- słodka śmietana i śmietanka do kawy
- sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.
- białe sery
- surowe lub wędzone wędliny
- surowe mięso
- surowe, marynowane lub wędzone ryby
- warzywa i sałaty
- grzyby
- kiełki i zarodki
- zioła i przyprawy
- orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona
- czarne jagody
- rodzynki
- oliwki
- żółtko
- drożdże
- bulion warzywny
- wysokoprocentowe czyste alkohole
- żelatyna
Nie można więc jeść mięsa z ziemniakami ani ryżem, jedynie z warzywami, ani też pieczywa z mięsem. Można natomiast ryż jeść z warzywami, płatki z owocami itp. Możemy łączyć: białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami.
Najważniejsze zasady diety to:
- niełączenie produktów bogatych w białko z produktami bogatymi w skrobię
- spożywanie jednego rodzaju białka w jednym posiłku
- niełączenie białek i kwasów w jednym posiłku
- niełączenie białka i tłuszczu
- niełączenie cukrów i białek
- niełączenie skrobi i cukrów
- niespożywanie deseru po dużym posiłku.
Przed każdym posiłkiem powinno się wypić szklankę soku ze świeżych warzyw lub szklankę wody albo herbaty owocowej. Zalecane jest również picie 1,5-2 litrów płynów dziennie - najlepiej wody niegazowanej.
Przykładowy jadłospis - zestaw I:
śniadanie - grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem i miodem
obiad - papryka nadziewana mięsem z marchewką i cebulą
kolacja - sałatka śledziowa ( śledzie, jabłko, cebula, śmietana)
zestaw II:
śniadanie - owsianka z bananami i miodem
obiad - ryż z warzywami
kolacja - pełnoziarniste spaghetti z w sosie z brokułów
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta