Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Dieta śródziemnomorska w 10 przepisach

Owoce morza, ryby, oliwa z oliwek, świeże przyprawy, warzywa i owoce to podstawa śródziemnomorskiego menu. Nic dziwnego, że kuchnia medyterańska uznawana jest za najzdrowszą na świecie.

Czym właściwie jest dieta śródziemnomorska? Każdy je przecież ryby, warzywa i owoce, ale czy to wystarczy? Kuchnia basenu Morza Śródziemnego nie jest z pewnością rygorystycznym programem żywieniowym, w którym nie ma miejsca na smakołyki. To raczej intuicyjny styl życia, w którym drobne przyjemności są kompensowane dobrymi nawykami i najzdrowszymi z dostępnych produktów.

Mamy tu zatem bogactwo witamin, kwasów tłuszczowych Omega-3 i wojownicze antyoksydanty, serwowane w potrawach, które są przygotowane tak, by nie unicestwiać najcenniejszych wartości odżywczych. Co ważne, dania kuchni śródziemnomorskiej są niezwykle różnorodne, smaczne, lekkie i w większości bardzo proste do przygotowania, a o ich walorach prozdrowotnych można pisać książki.

Badania raz po raz wykazują, że dieta śródziemnomorska pomaga długo zachować nie tylko młode ciało, ale też sprawny mózg. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego przeciętnie żyją dłużej i dłużej zachowują sprawność umysłową.

Innymi słowy, wspomniana dieta spowalnia związany z wiekiem proces degeneracji komórek i obniżenia zdolności poznawczych, w dużym stopniu zapobiegając między innymi chorobom nowotworowym, a także charakterystycznym dla wieku starczego stanom otępiennym.

Naprawdę warto przejąć najważniejsze nawyki żywieniowe Włochów, Greków, Hiszpanów, Francuzów czy Marokańczyków. Zainspiruj się poniższymi przepisami i pozwól, by śródziemnomorska życiodajna energia rozlała się w twoim domu.

Znaleźliście coś apetycznego dla siebie?

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. kuku (Gość)

    Dieta śródziemnomorska jest tak wspaniała głównie za sprawą dużej ilości ryb w składzie. Niestety w Polsce przyjęło się, że jak się z diety śródziemnomorskiej zaczerpnie tylko oliwę z oliwek to też będzie super. A to nie do końca tak - kwasy omega-3 zawarte w rybach są wystarczające, i w oliwie ich nie znajdziemy, ale my zazwyczaj ryb prawie nie jemy, więc źródeł omega-3 powinniśmy szukać gdzieś indziej, np. w orzechach włoskich czy oleju rzepakowym. Dlatego trzeba pamiętać, że jak się chce przechodzić na dietę śródziemnomorską to z całym rybim inwentarzem!

  2. marella

    Ta zupa wydaje się przepyszna i stosunkowo prosta, robię jutro na obiad! :]