Dieta z parowara
Parować można prawie wszystkie posiłki, mięsne, rybne, warzywne, a także owoce. Są również specjalne nakładki na jajka, omlety, pierogi, kluski, kaszę, ryż.
Produkty przyrządzane w parowarze zachowują swój naturalny, intensywny smak, zapach, barwę i konsystencję. Dzięki temu możemy całkowicie zrezygnować z soli, wystarczy że doprawimy potrawy ziołami lub przyprawami korzennymi. Produkty z gotowane za pomocą pary są bez tłuszczu, można je jedynie skropić oliwą z oliwek, która dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przykładowy jadłospis:
śniadania
- grahamka z białym serkiem wiejskim z pokrojonymi w kostkę jabłkiem i kiwi
- kromka chleba razowego z plasterkiem szynki, pomidorem i świeżą bazylią
- kilka łyżek płatków owsianych, łyżka otrąb pszennych, 200g jogurtu naturalnego, banan
II śniadania
- 3 kromki pieczywa chrupkiego z serkiem topionym, owoc
- szklanka kefiru, 2 kromki pieczywa ryżowego, owoc
- jabłka, łyżeczka rodzynek, łyżeczka miodu, cynamon do smaku
Obiad
drobiowe szaszłyki z kukurydzą - kilka ziemniaków, filet z kurczaka, papryka, pieczarki, cebula (zrobić szaszłyki), kolba kukurydzy - wszystko ugotować na parze
pstrąg w warzywach, ryż - pstrąg, marchewka, cebula, brokułu (skropić rybę sokiem z z cytryny, ugotować w parowarze razem z warzywami i woreczkiem ryżu
mięso z szynki z burakami, kuskus - mięso, cebula , przyprawy (ugotować w parowarze), buraki ugotować, doprawić chrzanem,
Kolacje
ugotowana na parze marchewka, pietruszka, ziemniak, seler oraz poledwicę sopocką (100g) wymieszać z łyżką majonezu light
jajko na twardo, ogórek, łyżeczka szczypiorku, kromka razowego chleba z ziarnami
główka sałaty, paluszki krabowego przygotowane na parze, 3 łyżki octu balsamicznego, pomidor, 2 grzanki z pieczywa razowego
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta