Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Dorzuć migdały do śniadania

Chcesz dłużej zachować uczucie sytości po porannym posiłku? Wybierz produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Jednym z najistotniejszych aspektów kontroli poziomu cukru we krwi jest odpowiedni dobór produktów śniadaniowych. Eksperci wierzą, że kluczem jest niski indeks glikemiczny (IG), który ma również gwarantować dłuższe uczucie sytości.

Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów (na skali numerycznej 0-100) określająca ich wpływ na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po posiłku. Spożycie węglowodanu o wysokim IG prowadzi do gwałtownego skoku glukozy, a w efekcie do dużego wyrzutu insuliny, która zbija nadwyżkę i cukier na zasadzie wahadła z impetem spada poniżej wartości wyjściowej. To z kolei objawia się silnym głodem i zapotrzebowaniem na kolejną porcję wysokoglikemicznych węglowodanów.

Fot. jules:stonesoup Fot. jules:stonesoup

Produkty o niskim indeksie glikemicznym (55 lub mniej) powodują łagodny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru, więc nie sprzyjają nagłym atakom głodu i niekontrolowanemu podjadaniu.

W prezentacji wyników ostatnich badań poświęconych wpływowi indeksu glikemicznego na uczucie sytości, naukowcy z Uniwersytetu Purdue szczególną uwagę poświęcili migdałom. Dowiedli, że osoby, które włączyły migdały do porannego posiłku, znacznie później odczuwały głód i miały niższe stężenie cukru we krwi zarówno po śniadaniu, jak i po lunchu, w porównaniu z osobami, których śniadanie bazowało wyłącznie na produktach o wysokim IG (70 lub więcej). Wykazano też, że dodanie żywności o niskim IG do śniadania skutkuje spożyciem mniejszej liczby kalorii w ciągu całego dnia.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość